Медия без
политическа реклама

Най-търсени в столицата са апартаменти със средна цена 65 000 евро

Двустайни апартаменти със средна цена 65 000 евро са най-търсените на пазара на недвижими имоти в столицата през второто тримесечие на 2018 г. Запитванията за такива жилища са 33% от всички. На второ място са тристайните жилища с 30% от общото търсене и при средна цена 105 000 евро. Това показват данните от анализа за второто тримесечие на годината на агенцията за недвижими имоти "Арко".

При жилищните сгради ново строителство превес в търсенето имат тристайните жилища, като цената, която са склонни да дадат купувачите, е в диапазона 110 000 - 130 000 хил. евро. Заради ниските лихвени проценти по ипотечните кредити сделките се финансират основно от банките с ниско самоучастие на купувачите.

През второто тримесечие се потвърждава тенденцията за нарастващ пазар, но с по-бавни темпове, отчитат още от агенцията. По данни на консултантската компания "Knight Frank" през 1-вото тримесечие на 2018 г. България вече заема 7-о място сред най-бързо растящите пазари на жилища в света. Данните на Евростат и НСИ сочат, че ръстът на цените достига 7.1% на годишна база.

Въпреки оптимизма на брокерите за продължаващ растеж на цените обаче вече има признаци за задържане на пазара. През второто тримесечие на тази година в София обемът на сделките е спаднал с 2%. В последните няколко години такъв спад не е имало, каза в края на миналата седмица пред БНР председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

В столицата най-висок е интересът за покупка в кварталите "Изток", "Редута", "Оборище" (предлагана средна цена 1300 евро/кв.м), "Кръстова вада", "Витоша", "Борово", "Гео Милев" (1100 евро/кв.м), "Младост-1", Център, "Дианабад" (950 евро/кв.м),, "Лозенец" и "Малинова долина".  Най-непопулярните квартали за покупка на жилище са "Зона Б-5", "Свобода", "Хладилника", "Княжево", "Орландовци", "Полигона".
В столицата за периода април-юни най-много се предлагат 3-стайни жилища (48% от всички оферти) при средна офертна цена 1000 евро/кв. м, следвани от 2-стайните апартаменти (40%) със средна цена от 1020 евро/кв. м.