Медия без
политическа реклама

Нарковойните продължават в „Сикарио 2“

Без режисьора Вилньов и Емили Блънт, вторият филм е поне толкова добър

форум филм
Дел Торо и Бролин повтарят ролите си отпреди 3 години. снимка: Форум филм

Преди три години „Сикарио“ показа един неочаквано мрачен и качествен поглед към новия свят на наркокартелите (пакетиращ кокаин и жестокост в Мексико, току до американската граница – откак след смъртта на Пабло Ескобар бизнесът до голяма степен напусна Колумбия). Касовите приходи на филма бяха скромни, но навярно суперлативите от критика и публика провокираха създателите му да се върнат към темата, при това в съвсем друга конфигурация. Липсва режисьорът Дени Вилньов (порасна му работата и отиде да снима „Блейд рънър 2049“), няма го асът на камерата Роджър Дийкинс, както и титулярката Емили Блънт; междувременно почина и композиторът Йохан Йохансон.

При тези загуби по трасето зрителят основателно би бил подозрителен към потенциално продължение, но „Сикарио 2: Солдадо“ в някои отношения дори надминава оригинала.

Останали са най-важните съставки – суровостта в изображението, актьорският дует Джош Бролин – Бенисио дел Торо, сценарият на Тейлър Шеридън. По-зрелищната и динамична режисура на Вилньов е заменена от плавния реализъм на италианеца Стефано Солима (“Гомора“), оператор е Дариуш Волски (“Марсианецът“). Филмът успява да прегази през новинарски теми като тероризма и мигрантския проблем на границата между Мексико и САЩ, без да бъде засегнат от обвинения в конюнктурност. Въпреки очевидния му характер на напрегнат екшън, „Сикарио 2“ успява да запази минорната атмосфера на трагедия и мъка, неизбежно витаеща около тематиката.

Откриващата сцена очертава привидно ясно кои са добрите и кои лошите, впоследствие – докато камерата търчи напред-назад през границата с Мексико, тази линия се размива до неузнаваемост. След терористичен акт, свързван с нелегалните мигранти, Бролин и Дел Торо са наети от щатския министър на отбраната (Матю Модайн) да насъскат наркокартелите в братоубийствена война, та да остане горящата черга у съседа. Планът включва отвличане на щерката на мощен наркобарон – разглезена тийнейджърка, която гробовно тъжният след убийството на семейството му Дел Торо едновременно ще варди и протектира. Съдбата на тази необичайна двойка се преплита с историята на тийнейджър от граничните зони в Тексас, който току-що се е хванал да изпълнява дребни поръчки на наркомафията за няколко долара повече. Той шофира автобуса с нелегални мигранти, в който под прикритие се возят агентът и момичето. Разбира се, всичко се обърква в услуга на един прекалено американски финал, но „Сикарио 2“ е майсторски и вълнуващ филм, който ни на йота на отстъпва на оригинала.