facebook
twitter

България

МВР издирва пореден беглец от затвора

Осъденият за кражба е бил на лечение без охрана в Пловдив
192
МВР

МВР издирва затворника Младен Младенов, който в сряда избяга от болница в Пловдив. Мъжът си тръгнал от лечебницата, където бил без охрана, защото излежавал лека присъда на общ режим и законът позволявал това. Мъжът е на 59 години, съобщиха от МВР. Той е излежавал присъда за кражба.

Избягалият затворник е неизлечимо болен, написа във "Фейсбук" адвокат Ваня Траянова. Според нея в тези случаи законът позволява присъдата да бъде прекъсната. Нито затворническата администрация, нито прокуратурата обаче се предприели някакви стъпки, за да се случи това.

"Страда от тежко онкологично заболяване и прогнозите са неблагоприятни. Времето, което според лекарите го дели от смъртта, е по-малко от търпимия остатък от присъдата. Администрацията на затвора не го предлага за условно предсрочно освобождаване, за да не развали спокойствието си с негативизма на обществото. Прокуратурата не прекъсва изпълнението на наказанието вероятно по същите съображения на съответния прокурор. А затворникът най-вероятно е отишъл да се прости с близките си в домашна обстановка, а не през стъкло и решетки и да прегърне децата си. Законът позволява той да направи това без "бягство" и под контрола на институциите, но чиновниците - не! Заради собственото си удобство!", написа тя. Според нея Младенов почти е излежал присъдата си.

На сайта на полицията са обявени телефони, на които всеки, забелязал избягалия затворник, да се обади.

Бягството на Младенов е поредното през последните месеци. Институциите обаче таксуват като бягство само това на Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха въоръжени от Софийския затвор. Впоследствие Пелов бе застрелян от свой познат, който също почина, а Колев все още е в неизвестност. Останалите бягства като това на рецидивиста Борис Иванов от Ловеч правосъдното министерство отчита като отклонение.

За бягството на Пелов и Колев ресорният зам.-министър Николай Проданов дори се шегуваше, че у затворниците трябва да се възпита любов към администрацията. На фона на небрежното отношение на министерството, което уверяваше, че всичко е наред, Иванов се опита да отвлече възрастна и болна жена от Летница. Наложи се Специализираният отряд за борба с тероризма да стреля, за да го сплаши. В крайна сметка мъжът бе арестуван.

Никой от министерството не понесе отговорност за системните бягства, освен шефа на затворите. 

Все още няма коментари

Още

Депутати на БСП пак вземат командировъчни

22.02.2019

886 9
ДПС е готово с предизборния си щаб

22.02.2019

232 2
EК увеличава националните помощи за земеделските стопани до 25 000 евро

22.02.2019

349 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×