facebook
twitter

Чужбина

Русия и Гърция гонят дипломати след взаимни обвинения

Москва не смята Атина за свой съюзник и партньор в Европа
736
ЕПА/БГНЕС
Само преди няколко седмици руският външен министър Сергей Лавров (вдясно) прие в Москва гръцкия си колега Никос Коцияс.

Русия ще отговори реципрочно на експулсирането на руски дипломати от Гърция в отговор на подобни действия на Атина, съобщиха от руското МВнР, цитирани от местните медии. От руското ведомство подчертаха, че такава реакция на подобни действия е установена практика. Андрей Климов, който е заместник-председател на Комисията по външните работи към Съвета на федерацията, заяви, че Русия ще изгони двама гръцки дипломати. Климов смята, че ако Москва не направи такъв отговор, "няма да може да осигури безопасността на своите служители". Той също така смята, че Русия никога не е разглеждала Гърция като съюзник и партньор в Европа. "Гърция е част от НАТО, само това е достатъчно", подчерта той.

Преди това гръцкото правителство реши да експулсира двама руски дипломати и да забрани влизането в Гърция на още двама, като ги обвини в намеса във вътрешните работи и незаконни действия срещу националната сигурност на страната, съобщи в. "Катимерини". Атина обвинява руските дипломати в опити за извличане и разпространяване на информация и за подкупване на гръцки държавни служители, които обаче са се провалили. Случаят поставя на преден план напрежението, което съществува между Атина и Москва през последните две години поради причини, свързани с регионалната сигурност. Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина призовава за незабавното експулсиране на двама души, включително на руския дипломатически представител Виктор Яковлев. Същите източници отбелязват, че инициативата следва многобройни координирани усилия за разширяване на влиянието на Русия в Гърция.

РАЗКРИТИЯ

Същите източници отбелязват, че въпреки усилията на гръцкото правителство да поддържа отношения с Русия на добро ниво напоследък различни кръгове, свързани с руски интереси, се намесват в гръцките вътрешни работи. Чрез парични възнаграждения те се опитват да влияят върху общините, върху църквата и така да получат влияние в Атон. Решението за експулсиране е ограничено до конкретни четирима души и не променя по-широките добри намерения на Гърция спрямо Русия, посочват гръцките представители. Запознати добавят, че всякакви "крайни реакции" на Москва ще доведат до по-нататъшно влошаване на отношенията. В същото време те посочват факта, че никой член на гръцката дипломатическа и консулска служба в Русия не работи извън стриктния ред на своята мисия.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Париж се сдоби с най-голямата улична фреска

16.06.2019

792 4
Аржентина и Уругвай останаха изцяло без ток

16.06.2019

3949 38
Осъдиха съпругата на Нетаняху заради ресторантска далавера

16.06.2019

1166 5

Коментари

ключаръ

Гърция е част от НАТО, само това е достатъчно

Каква стана тя? Уж композициите с рубли пътуваха към гръчко... Слава Путину, задунайски дитирамби, ала-бала...

 

П.П. Абе, какво стана със СУ-57? Вървят едни новини из нета... 

Вълкодав

Не 57, 107...

Петолучков
снимка на Петолучков

И кьорав прогресивен глас не се чуе... то верно кое не е из "горящите" не е новина и предмет на фнимание, ма такъв удар в гърба да се остави без ватна защита... направо не разбирам.

Вълкодав

С тоя Путин на рашите не им трябват врагове

Мошеник

Да докара ред, бай Ердо за вътрешните им работи на малаките, НАТО и Запада нема да допуснат, т'ва кат в Кипър в никъв случай.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×