facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мила Ема, да не се изпоти?

6516
Снимка: Архив
Бойко Ламбовски

Има една „Златна уличка“ край "Свети Вит" в Прага, където кралят хранел алхимици, очаквайки те да му изобретят злато и той да стане най-могъщият човек на света. Нямах търпение да разбера биел ли ги е, турял ли ги е на стола с железни бодли отдолу на същата уличка, когато му е омръзвало да чака. Защото очевидно не дочакал златото. Човешкият мерак да научи всички тайни в химията на Бога и да

направи далавера от това

винаги успява само донякъде

За това ме присети новината, че сума ти лекарства се спират от продажба в аптеките, защото били канцерогенни. Дебелащината на съобщението ме накара да попрочета повече, а се добави и личната заинтересованост. Оказа се, че нещо, което гълтам от седем-осем години редовно всеки ден по лекарско предписание заради високо кръвно, попада в следния цитат от Европейската агенция за лекарствата (съкратено ЕМА): "NDMA може да бъде токсичен и да причинява образуване на тумори в черния дроб, бъбреците и дихателния тракт. При предозиране също е опасен за човешкия организъм. Излагане на високи дози блокира работата на черния дроб". 

По-нататък научих: блокираните у нас лекарствени продукта са 62, а общо в Европа са 2300 партиди в 22 държави: Германия, Норвегия, Финландия, Швеция, Унгария, Холандия, Австрия, Ирландия, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Франция, Хърватия, Полша, Литва, Гърция, Босна, Малта, Бахрейн и Канада.

Причината да пиша това не е обстоятелството, че се чувствам лично засегнат. (Възрастта и професията са ме научили, че не съм най-важният човек нито на улицата, ни в трамвая, нито на планетата). Причината е в дълбоко вкорененото ми (някои го наричат „селяшко“) недоверие

към хилядите цветя на фармацевтиката,

чиито реклами ката ден разцъфват в изтощените лехи на телевизионните ни съзнания. Към което недоверие се притури един следващ цитат от ЕМА: „Засега няма нито един случай, който да е причинил негативен страничен ефект при пациенти, но въпреки това лекарствата се изтеглят от аптеките като предпазна мярка и това е свързано със съмненията за канцерогенност на активното вещество".

Подивих се на логиката на агенцията и категоричността й. От една страна, тя силно подозира, че въпросният валсартан (NDMA) може да бъде токсичен, да причинява тумори в черния дроб, бъбреците и дихателния тракт и е опасен. А по-долу натъртва, че „няма нито един случай“...

Ако вярвах на ЕМА, както и на фармацевтичните компании, както и на автомобилните впрочем, както и на туристическите, и на рекламните, и на менажиращите социалните мрежи, и прочие, сигурно щях да приема, че те знаят всичко. И че е възможно нещо да се продава много години, но да се установи един ден, че „може да вреди“, и да го спрат. Обаче как могат да знаят, че „няма нито един случай“, щом от тумори умират хиляди и хиляди и точният причинител още не може да бъде посочен със стопроцентова сигурност от нито един специалист?

Една от гордостите на Древен Рим – аквадуктите, били с оловни тръби. И до днес има историци и археолози, които твърдят, че оловото е причина не само за многобройни здравословни проблеми на жителите на Рим, но дори за рухването на империята. Други отричат, казвайки, че варовикът по тръбите е омекотявал отровата на оловото. Сигурно някой и тогава е смятал, че „няма нито един случай“, а е виновно какво ли не – преяждането и недояждането, Юпитер, магиите, местният ескулап и т.н.

ЕМА е могъща организация, с високоплатени служители - ненапразно се мъчихме да я привлечем в София. Ама не би – твърде сиромашко място им се видя столицата ни. Та ЕМА е могъща, да не говорим

за могъществото на фармацевтичните корпорации

Но имаше едно лекарство, да не му казвам сега името – силно обезболяващо, което е забранено в много страни – вреди силно в някои случаи, а корпорацията си траеше. Имаше едно друго, което трябваше да успокоява, а се оказва създаващо зависимости – пък корпорациите не бързаха да ги спират. Напротив, рекламираха, плащаха на лекари и аптекари да пътуват по семинари със съответните вечеринки и после да ги предлагат настойчиво на  пациенти...

Пази Боже, да упрекна някого, че ни трови умишлено. Не – помагат ни. Илачите са важна част от цивилизацията ни. И все пак маркетинговите съображения, бизнесът и политиката са нещо безкрайно по-значимо от болнавия г-н Х. Иначе ни римските хидроинсталации, ни бензинът с олово, който дишахме, са правени, за да ни тровят нарочно. Не й трябваме отровени на Голямата далавера, а леко болнави и по възможност платежоспособни за дълго време. Затова си мисля, че недоверието е по-здравословно от доверието. Не знам защо се сетих за един истински случай, разтърсил Франция преди време. (После по него направиха игрален филм.) Един тип десетки години заблуждаваше семейството си, близките си и приятелите си, че е служител на ЕМА примерно или на Световната здравна организация, и е високоплатен там. Типът всяка сутрин отиваше уж на работа, но всъщност изкарваше парите си от изнудвания и обещания пред тежко болни, че ще ги снабди с панацея от извора - офиса си. Беше възпитан и елегантен. Накрая жена му взе да го разкрива, лъжите му почнаха да се пропукват... И той уби жена, деца, тъст и тъща, уби и себе си.

Интересното беше, че никой не го подозираше в нищо дълго време, доверяваха му се. Беше впечатлил само с една малка странност - много, ама много се потеше. Сменяше си ризите по два-три пъти дневно.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Политиците и безхаберните институции накрая ще позлатят "Златен век"

19.04.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

163
Ало, не сме толкова наивни
Време е да разровим мравуняците

19.04.2019

Калин Донков

113

Коментари

Tashunko

Тази ЕМА нищо нямаше да съобщи, ако китайският производител на съставката не бе си признал - поне такава бе информацията из ония дни...

Eisblock
снимка на Eisblock

Отдавна фармацевтиката е част от глобалната мрежа на световните Паразити. И не, не е голословно обвинение. Примерите са безкрайни, една част от тях бяха също потвърждавани в този честен вестник. По едно време бе станало известно например, как притежателите на отделни знакови компании в този бранш, са по съвместителство или директно свързани с задокеанският Военно промишплен комплекс...

 

Сещам се също как преди десетилетие и нещо или две, същите успяха да побъркат публиката и да грабнат  300-400 милиарда зелена шума само за един грипов сезон, от създадената паника заради "птичият грип". Не, че и сега всяка година не се "появяват" нови и нови щамове, за които чудодейно вече е приготвена и специалната ваксина от тези фирми. Тя пък ... хайде да не задълбвам за наличието в тези и в другите ваксини на секвенции ракова ДНК, живак над нормите като стабилизатор и пр. и пр. 

 

И после, мисля си съвсем еретично, какво ли е станало с високотехнологичните лаборатории за биологично оръжие след като уж го забраниха и дали както на скрито всред британските градчета, онази разрастнала се в последните години фабрика за БОВ - известна заради скрипалите и пр. други "кандидати", не се крият из градчетата къде ли не също и лабораториите за биологично оръжие - за военно и гражданско здравеукрепващо приложение...

 

- Разбира се в името на Човека - с преголяма главна буква на "човека", ъфкоуз!

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

...

mi6osp.

ЕМА се поти, но подпомага търговската война на Тръмп с Китай.

КотВасилий

общо в Европа са 2300 партиди в 22 държави: Германия, Норвегия, Финландия, Швеция, Унгария, Холандия, Австрия, Ирландия, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Франция, Хърватия, Полша, Литва, Гърция, Босна, Малта, Бахрейн и Канада.

Не знаех, че тези двете, последните, са в Европа.

българче
снимка на българче

Проблемът с лекарството е докладван от компанията производител, не зная дали някой му стана ясно това. Обобщаването от един случай за цялата фармация е доста .... глупаво. 

В крайна сметка, всеки който не вярва в ефекта от лекарства може да пробва да се лекува хомеопатично (чрез митична памет на водата) или да пие дъбова отвара. 

Apolitichen

“Проблемът” как и кога (преди колко години) е докладван?

Щото имам едни подозрения, че “оригиналната” компания е забелязала, че при новия метод на синтез на китайската се получава странично съединения, подозирано за канцерогенност.

Тъй де, Диован-ът не е блокиран.

D4D5
снимка на D4D5

От един случай? Ти в пещера ли живееш?

 

Аман от бранители на корпоративни интереси. 

 

Goldman Sachs asks in biotech research report: 'Is curing patients a sustainable business model?'

 

https://www.cnbc.com/2018/04/11/goldman-asks-is-curing-patients-a-sustainable-business-model.html

Apolitichen

“Не й трябваме отровени на Голямата далавера, а леко болнави и по възможност платежоспособни за дълго време.”

 

Последното, платежоспособността не е задължителна. Има “солидарност”, фондове, държавен дълг. И не е “леко болни”, а хронично болни, работещи във “фредли” среда.

Но за отравянето авторът не е прав. И до ден днешен има държави, които разрешават употребата на лекарства по “Закона за отровите” (Хонг Конг). Та лекарството е отрова, при която ползата за болния е по-важна от потенциалната вреда. За здравия си е все отрова.

Оловото (калаят и медта) са убили Римската империя, ама не това в аквадуктите, а това в монетите. Секли са монети без стойност (злато) както сега се печата зелена шума. Тогавашните “инвеститори”, легионите взели управлението в свои ръце чрез “свободна конкуренция” помежду си (гражданска война) и чрез “внисане на мигранти” (наемници-варвари). Та “световната криза” от трети век довежда до нова “идеология” (християнството) през четвърти, а през пети, 476 г., невъзприемчивите алчни нобили престават да бъдат такива.

Разразилите се епидемии (едра шарка в края на втори и остро вирусната, вероятно ебола, през трети) нямат нищо общо с оловото, но са свързани с аквадуктите - поради голямото разделение в обществото все повече хора са лишени или се лишават от елементарна хигиена... като испански войници през ПСВ (световна грипна епидемия).

Леля Ог

въпросният валсартан (NDMA) 

 Валсартан не е NDMA  N-нитрозодиметиламин. Валсартан е активното вещество, а NDMA е недопустимият примес. Друг е въпросът защо за продукт, който е в аптеките от 6 години едва сега излиза информация.

mi6osp.

Същия NDMA консумираме с консервирани пушени и сушени месо и риба, с бирата, с цигарения дим  и др. в по-големи количества, отколкото в таблетка лекарство с основно вещество в милиграми и микрограми , а примесите - стократно по-малки.

Всяка фирма, която произвежда лекарства, влага субстанции с качества, гарантиращи че в лекарството няма да бъдат превишени позволените нива на вредни вещества.Това се осъществява чрез контролни анализи - във фирмени и външни лаборатории. 

В случая очевадно става дума за удар по имиджа на китайска фирма за синтез на фармацевтични продукти, т.е. за участие в търговската война САЩ-Китай.

Друг вариант е рязко намаляване  нивата на разрешените вредности- стотина пъти, както при яйцата преди време.

 

Solace

Гита, защото някой трябва да папка. Вложили ли са пари да брандират и рекламират. Дори да спрат този конкретен продукт, ще пуснат нов със същите съставки. Но пак ще харчат за реклами...

Michael_P

Абсолютно вярно.

Концептуално това също е тоталитаризъм само, че фармацефтичен и мултинационален.

paparol

Тъй де, Диован-ът не е блокиран.

Не е блокиран и Ко Валсакор!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×