Медия без
политическа реклама

Месут Йозил разпали политически искри между Германия и Турция

Напускането на Бундестима е най-красивият гол срещу вируса на фашизма, обяви турският правосъден министър

ЕПА/БГНЕС
През последните две седмици членове на "Младежкия алианс за иновации и правосъдие" в Германия организираха акции в подкрепа на Месут Йозил, като поднасяха цветя пред централата на DFB във Франкфурт.

Оттеглянето на Месут Йозил от националния отбор на Германия очаквано се превърна в тема не толкова за спортни, колкото за политически анализи. Късно в неделя 29-годишният плеймейкър с турски корени обяви край на кариерата си в Бундестима след 92 мача и 23 гола, включително 7 мача и 1 гол на Мондиал `14 в Бразилия, където бе с основна заслуга за четвъртата световна титла на "маншафта".

Йозил изпадна в немилост тази пролет, когато световните медии разпространиха негова снимка с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на която присъстваше и друг германски национал от турски произход – Илкай Гюндоган. Кадърът бе заснет по време на рекламно събитие в Лондон през май и предизвика недоволството на мнозина фенове и отговорни фактори в германския футбол.

Въпреки призивите Йозил и Гюндоган да бъдат оставени извън състава за Мондиал `18 в Русия, селекционерът Йоахим Льов ги включи сред 23-мата. След сензационното отпадане на световните шампиони още в груповата фаза обаче именно снимката с Ердоган бе посочена като причина за отровената атмосфера в съблекалнята, а

 

Йозил бе нарочен за главен виновник за безидейната игра

 

"Със свито сърце и след дълго обмисляне на събитията от последните месеци реших, че повече няма да играя за Германия на международно ниво. Основната причина за това е, че усещам расизъм и неуважение. Носех националната фланелка на Германия с огромна гордост и вълнение, но вече не е така. Чувствам се нежелан и ми се струва, че всичко, което съм постигнал с отбора от дебюта си през 2009 г., вече е забравено. Изглежда, че когато побеждавахме, бях германец, а когато започнахме да губим, станах имигрант", написа Йозил в пространно изявление, публикувано миналата вечер.

Роденият в Гелзенкирхен халф на "Арсенал" отправи нападки към германския футболен съюз (DFB) и назова президента Райнхард Гриндел като една от основните причини за решението си.

"Към Вас, Райнхард Гриндел: Много съм разочарован от Вашите действия, но не съм изненадан – написа Йозил по адрес на шефа на DFB, който бе член на Бундестага от 2002 до 2016 г. – През 2004 г., още като депутат в германския парламент, Вие заявихте, че "мултикултурният живот е мит в реалността и вечна лъжа". Тогава Вие гласувахте против двойното гражданство и глобите за корупция. Също

 

Вие заявихте, че ислямската култура е вкоренена в германските градове.

 

Това е непростимо и незабравимо."

От DFB разпространиха своята официална позиция вчера следобед. "Съжаляваме за решението на Месут Йозил да се откаже от националния отбор. Бихме искали той да остане част от тима, но той е преценил друго и ние уважаваме неговия избор - написаха от DFB. - Това с нищо няма да промени решимостта на съюза да продължи своята последователна работа. Категорично отхвърляме твърденията, че DFB проявява расизъм. Вече много години нашата организация участва активно в процеса по интеграция в Германия."

Посланието на халфа предизвика разнопосочни реакции във федералната република. Министърът на правосъдието Катарина Барли заяви: "Притеснително е, че един велик германски футболист като Месут Йозил вече не се чувства желан в своята държава."

Томас Барайс, член на Християндемократическата партия на Ангела Меркел, обаче смята, че действието на Йозил е "ненавременно" и показва "неуважение". А таблоидът "Билд" коментира, че играчът е "възприел ролята на жертва, което няма нищо общо с реалността".

Президентът на шампиона "Байерн" и легенда на германския футбол Ули Хьонес пък директно нападна Месут Йозил: "Оттеглянето му е добра новина за националния отбор.

 

Той беше призрак от години.

 

Спечели последното си единоборство на терена преди световното първенство през 2014 г., а сега се крие зад една снимка и обвинява другите. Първо трябва да се вгледа в себе си."

Същевременно членове на правителството на Ердоган изразиха публична подкрепа за действията на Месут Йозил. Министърът на спорта на Турция Мехмет Касапоглу нарече решението му "достойна постъпка". А правосъдният министър на южната ни съседка Абдулхамит Гюл заяви: "Поздравявам Месут Йозил за решението му. С напускането на националния отбор на Германия той отбеляза най-красивия гол срещу вируса на фашизма."