Медия без
политическа реклама

Мацките на Оушън

В съответствие с тенденциите в Холивуд днешната банда обирджии е изцяло от жени

Бланшет, Бонам Картър и Бълок замислят грандиозния обир. снимка: Александра филмс

"Бандата на Оушън" (Ocean's 11) бе разкошна кримка на режисьора Стивън Содърбърг, последвана от две по-слаби продължения, макар продуцентите да се опитаха да запазят и разширят оригиналното актьорско съзвездие. Тук Джордж Клуни, Брад Пит, Мат Деймън и др. ги няма. Не че в първите филми за Оушън не участваха и супер мацки - в отделните части видяхме Джулия Робъртс и Катрин Зита-Джоунс, но "Бандитките на Оушън", както находчиво е преведено на български новото заглавие Ocean's 8, включва изцяло дамски разбойнически състав. В съответствие с плахия вятър на промяната в Холивуд, който изисква повече женски главни роли, взеха да се появяват феминистки римейкове като "Ловци на духове" - и да се провалят.
Римейк на римейка обаче вече звучи малко прекалено: да припомним, че хитът на Содърбърг всъщност бе съвременен прочит на филм от 1960 г. с Франк Синатра, Сами Дейвис дж. и Дийн Мартин. Това, което донякъде оправдава режисьора Гари Рос ("Игрите на глада"), е актьорският състав, който е успял да привлече. Доста опънатата (навярно със скалпел или хиалурон) Сандра Бълок не притежава небрежната ирония на Клуни, но тъкмо тя е избрана за ролята на неговата сестра Деби Оушън. Героинята е досущ като батко си Дани - изпечена престъпничка, която в затвора замисля удара на живота си. Когато излиза, планът е завършен: липсват само съучастниците. И ето ги: великолепната Кейт Бланшет, лудичката Хелена Бонам Картър, винаги свежата Риана, ярката дебютантка Акуафина и т.н. Не е за пропускане и Ан Хатауей, която умело пародира собствения си образ на попкултурна икона. Несъмнено отново бляскава компания, достойна за мъжкия си аналог отпреди почти две десетилетия. 
Целта на мацките е същата, както и на самците преди тях: да захлебят едни 150 милиона долара, които да си поделят. Този път мишената не е казино във Вегас, а свръхбижу на "Картие", което ще бъде разходено на светско събитие в Ню Йорк. Както се казва, диамантите са най-добрите приятели на момичетата. Стратегията и изпълнението са сходни с тези в предишните филми от поредицата за Оушън.
Поради неизобретателния и вторичен сценарий на Ан Уелч, повечето чудесни актриси на екрана нямат кой знае колко работа за вършене. В този случай 2+2 е по-малко от 4. Бедата е, че за разлика от първия път, не е и особено забавно. Декадентското безгрижие и блясък, присъщи на оригиналния филм на Содърбърг, са неприложими към "Бандитките на Оушън" дори когато героините слагат бални рокли, за да се включат лично в панаира на суетата "Мет Гала". Учудваща е и идеята на сценаристката за женско равноправие: да отмъстиш на бившето гадже и да си го "премериш" с по-големия си брат.
Все пак знаменитите участнички успяват да задържат филма над водата, така че "Бандитките на Оушън" е приемливо лятно зрелище без претенции.