Медия без
политическа реклама

През летище София отново мина непроверен самолет

МВР прехвърли топката на аерогарата, тя - на свой служител

Капитал
Мирослав Хинков

Абсурден пропуск на летище София и граничната полиция за пореден път повдигна въпроса как се контролира кой влиза и излиза от България и доколко хвалбите на властта, че сме готови за Шенген отдавна, са истина. По ирония на съдбата точно в деня, когато вътрешният министър Валентин Радев отчете "100% успех по приоритета ни за сигурност на европейските граждани" по време на европредседателството, стана ясно, че частен самолет е бил пропуснат през летището без никаква проверка.

Новината бе съобщена най-напред от лидера на АБВ Румен Петков, а по-късно беше потвърдена от главния секретар на МВР Младен Маринов и шефа на граничната полиция Светлан Кичиков. Двамата обаче отрекоха МВР да има вина и обясниха, че отговорността трябвало да се понесе от летище София, чийто наземен контрол изобщо не е уведомил полицията за полета. От аерогарата също признаха за пропуска с обяснението, че става дума за грешка на рамп-агента, който е обслужвал полета. "Предварителните данни сочат за човешка грешка, свързана с обслужването на полета от наземния оператор „Летище София“. До изясняване на обстоятелствата по случая рамп-агентът е с отнет служебен пропуск и е отстранен от изпълняване на служебните задължения", заявиха от там.

Машината е излетяла от летище Драгановци в Габрово на 13 юли с крайна цел гръцкия остров Скиатос. Пистата в Драгановци, както и самолетът са собственост на бизнесмена Мирослав Хинков - изобретател, собственик на фирмите "Мехатроника" и "ЛС тюбс". Пред "Сега" той разказа, че на борда са пътували петима души - той, съпругата му, двете му дъщери и приятелят на едната от тях. Кацнали в София, защото отивали на почивка в Гърция, а за да летят до чужбина, трябвало да тръгнат от международно летище, каквото е софийското. След приземяването той отишъл до града, където имал работа. Останалите пътници го чакали на летището.

"Аз помолих рамп-агента, който ни посрещна, да ме преведе през проверката и да изляза в града да си свърша работата, а другите останаха. Свърших си аз работата, посрещнаха ме, минах през съответните проверки и отидох при останалите пътници. Мислех си, че и те са минали всичко, което трябва, и помолихме да ни закарат до самолета. Тръгнахме и излетяхме", разказа Хинков. Той и семейството му разбрали, че проверките са пропуснати едва когато кацнали в Гърция. Тогава му се обадили от граничната полиция. Петимата дали документите си на гръцките гранични власти, които ги заснели и ги пратили в България.

"Просто стечение на обстоятелствата, един човек отговаря за няколко самолета. Пише документи, плащаме такси, доста задължения има. И аз пропуснах да ги питам минали ли са. Но ние сме подали документи, списък на пътниците имаше подаден, той го има рамп-агентът, тъй че всъщност граничната полиция, когато ми се обадиха, бяха разбрали кои сме и всичко беше ясно - кой е пътувал, как е пътувал, къде е пътувал. За мен стана един формален проблем", заяви Хинков.

От летището заявиха, че по случая се води разследване. В МВР очевидно не смятат дори да проверят случая, защото летището е поело отговорност за гафа. "Наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил гранична полиция", бе лаконичният коментар на шефа на службата Кичиков. Според главния секретар на борда не е имало нищо притеснително и проверката в Гърция го е доказала.

Пред "Сега" лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че вината не е само на летищните власти в София, но и на МВР.  Според него след кацането на частния самолет в София пътник е влязъл в сградата на летището, като е минал необезпокоявано и през поста на граничната полиция. След това излиза от сградата и се връща отново на борда, като отново не е спрян от митничарите. "Опитът да бъде прехвърлена отговорността на летищните власти е крайно непочтен", добави Петков. И призова институциите да се уточнят къде е кацнал самолетът - в Солун или на гръцки остров.   

Това е поредният гаф с контрола на софийското летище. През март над 40 пътници от полет от Париж влязоха у нас без някой от граничната полицията да ги провери. Впоследствие бе назначена проверка, а обясненията на граничарите бяха, че един отишъл до тоалетна, втори да пуши, а трети да яде. Наскоро вътрешният министър Валентин Радев заяви, че е върнал резултатите от проверката за промяна в наказанията, защото не били изпипани. В края на миналия месец той съобщи, че петима от общо 13-те граничари са били уволнени. На останалите бяха наложени по-леки наказания.