Медия без
политическа реклама

Козметиката и битовата химия замърсяват въздуха повече от автомобилите

22 Март 2018

Докато вниманието на обществеността е приковано в скандали около вредните емисии, отделяни от автомобилите, се оказва, че производителите на шампоани, парфюми и друга козметика далеч повече тровят хората по света.

До този извод са стигнали учените от Университета на Колорадо и от Националното управление за изследвания на океаните и на атмосферата на САЩ. Според тях всевъзможните средства за лична хигиена, препаратите за почистване на дома, както лаковете и боите имат далеч по-силно токсично въздействие върху хората в големите градове.

Вредните вещества, отделяни от тези препарати, са по-високи от тези на двигателите на автомобилите, но държавният и общественият контрол върху тях е много по-малък. Изследването показва, че след въвеждането на нови задължителни нива на вредните емисии на автомобилите се забелязва леко подобрение в екологичната обстановка. В същото време производителите на битова химия не правят нищо по въпроса, тъй като не са задължени.

Учените посочват, че в момента около 50% от вредните вещества в атмосферата в големите градове се дължат именно на битовата химия и козметиката. Очакванията са до няколко години този дял да достигне 70%, т.е. приносът на автомобилите към замърсяването ще продължи да намалява.