Медия без
политическа реклама

Корабокрушенка оцелява 41 дни в Пасифика

27 Юли 2018
снимка: Лента
Шайлийн Удли и Сам Клафлин - изгубени в Тихия океан.

Само преди три години исландецът Балтазар Кормакур захвърли персонажите си в ледения ад на Еверест (2015 г., в едноименния филм по истински случай). Безмилостният режисьор отново поставя героите си на ръба на оцеляването, сами срещу природата, в "Дрейф". Кратък, конкретен и много приятен филм, който показва едновременно идиличната и свирепата страна на морето, двете страни на един и същ медал.

"Дрейф" също като "Еверест" разказва истинска история, случила се в Тихия океан през 80-те години на миналия век. Разбира се, тя е белетризирана - в главните роли са тийнидолите Шайлийн Удли ("Вината в нашите звезди") и Сам Клафлин ("Аз преди теб"). Те ще разиграят подобаващо озахарен плажен романс, преди да попаднат в окото на бурята. 

Героинята Тами търси приключения от мига, в който напуска гимназията. Плава от пристанище на пристанище, захваща каквато и да е работа само да е до морето и да не мисли за осигуровки и ипотеки. Героят Ричард е наследствен мореплавател, построил малка яхта със собствените си ръце. Любовта им започва внезапно и също така внезапно ще свърши, но дотогава има цял час и половина. Двамата тръгват на самотно пътуване през Тихия океан, от Таити до Калифорния. Там се сблъскват с урагана от четвърта степен "Реймънд" и юношеският романс се превръща в катастрофичен филм за оцеляване...

Подобни истории са ни разказвани от киното много пъти, последно в "Животът на Пи" през 2012-а и в "All Is Lost" с Робърт Редфорд през 2013 г. Разликата е, че този път срещу стихията ще се изправи не мъж, а 23-годишно момиче. Шайлийн Удли е отлична актриса, особено когато не трябва да персонифицира хлипащ романс, а да се катери по мачти, да се гмурка на риболов с харпун и да се бори с бури. Монтажът постоянно скача от настоящето в миналото - за всеки щастлив момент отпреди бедствието има съответстващ драматичен момент след нея, ези и тура. Оператор е награденият с "Оскар" Робърт Ричардсън, който дава своя принос за кадрите с яркочервени залези и сиви деветбалови цунамита. 

ПРОТОТИП
Героинята Тами Олдам действително се бори с ураган и оцелява 41 дни на яхта в Тихия океан през октомври и ноември 1983 г. 58-годишната днес калифорнийка и досега обича морето и плава активно въпреки травмите (физически и душевни) от тогавашните събития.