facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Китай ще бъде шампион

3184
Снимка: Архив

Аз съм последният човек, който ще седне да прави анализ на приключилото световно по футбол откъм игрови майсторлък, откъм телевизионен рейтинг или откъм „перфектност“ на организацията...За това си има статистики, има си Инфантино, има си политически и икономически целесъобразности. Ще кажа само, че пак гледах повечето от мачовете, а също така се гледах как гледам, гледах как гледат, обговарят и вкарват в празника си мондиала в Русия хиляди граждани у нас и в чужбина.

 

Феноменът „Мондиал“ ме занимава чисто човешки –

 

той е и социален феномен с много психологически, политически, че и антропологически, вероятно, аспекти.

Инак като човек на перото и рефлексията съм имал моменти на възторзи, но и на съмнения от Играта с топка и крака още от дете. Понякога се питах, ритайки в махалата, ама защо тия шашкъни толкова силно се бутат и спъват, защо толкова крещят и лъжат, а не гледат, примерно, хубави филми или не четат хубави книжки? Както бих предпочел аз, ако някаква сила, тази на социалната спойка, все пак не ме изстрелваше на игрището. Ще призная, че се колебаех дали да ритам с другарчетата, и понеже, признавам си честно, бях калпав футболист, често отнасях укори и подигравки. Динамиката на играта не ми пасваше на натурата; предпочитах в спорта неща като шах, плуване или борба – имам предвид като лично участие. Не само защото в тях бях добър, а защото ми допадаха като ритъм и правила. Но при все подигравките все пак допълвах отбора на класа и махалата винаги, когато имаше място. И се ползвах от известна уникалност – често бях единственият защитник. Всички искаха да вкарват голове, пък за вратар си трябваше по-сръчен от мене, та аз оставах защитник. И не тичах напред, а охранявах подстъпите към вратата. Както вече казах, правех го зле, та когато успеех да измъкна топката на някой ловък противников финтаджия (най-често случайно), моят отбор се случваше да ме засипе с похвали! Е, това му е доброто на играта, ако си отвътре –

 

учи, че не си сам, че сте заедно с такива като тебе,

 

дори да те псуват понякога поради левашка грешка.

Пък ако си отвън и само зяпаш, е друг вид идентификация. Футболът, както вече съм споделял, е велика игра на война. Нашите срещу вашите, своите срещу чуждите, жълтите срещу червените...Вкарването в чуждата врата е като превземане на чужда столица, атаката е като нападение на авангард, строяването и химните преди мача са като средновековни армии една срещу друга преди бой, и надъхването им с пряпорци, рогове и думкане по щитовете... Войната е любима приказка за поколения и поколения човеци – тук не ни трябва ни наративът на Омир, ни Шекспир и Толстой, стига ни да видим за какво се харчат най-големите пари в днешните кинопродукции. Хората обичат не войната, а своето удобство и зрелищата за война – това ги прави по-щастливи, вероятно и по-мирни. Затова при внезапните си пристъпи на скепсис и днес (защо аджеба си се втренчил и си губиш времето с тази случайно измислена игра, в която младежи развиват висока ловкост в ритането на кожено кълбо с крака, но се пазят смешно то да не ги удари в ръцете; в която бутането и търчането без ефект са много повече от красивите голове; в която поради сантиметров каприз на случайността уж зрели хора циврят от мъка, пък други реват като троглодити от радост), все пак гледам ли, гледам...

И ако трябва да се туря при хората от моята професия, то много по-близък ми е драматургът и поетът Елин Рахнев, футболен познавач и страстен фен, от примерно един Илия Троянов, който разказа на всеослушание, че световното не го интересувало.. .Всеки има право да се интересува от каквото си ще, има и правото да го споделя публично. Но ми се струва, че футболният фен, колкото и да е примитивен понякога, печели пред капсулирания в себе си депресант с нещо мъничко. Той просто е човек, който намира повод за индивидуална радост не заради индивидуална придобивка (спечелил от тото, повишили го в службата, наградил го кметът), а защото някакви, които не го познават, и честно казано не желаят да го знаят отблизо, са се изхитрили да промушат кожен плондир през добре охранявана от „чуждите“ бяла линия...

Хората, както вече казах, най-обичат игрите на война. Не ви трябва справка с електронните игри, за да го знаете – игрите на война са навсякъде – и в икономиката, и в политиката, и в културата, и в семейството. А понеже на всеки мондиал се размахват национални флагове, помпа се национална гордост и се заздравява или клатушка

 

не само футболната власт, но и политическата такава,

 

то ще направя следното пророчество. Смятам, че до трийсетина години футболен шампион на света ще стане страна, която сега дори не стига до класиране в регионалните групи. Просто защото има ресурса, населението и най-вече могъщата амбиция за това. Доколкото чух, тази страна вече е изградила базата за това си поредно доказване в спорта, и там обучава хиляди юноши в спартански условия. Сами ще се сетите коя е тя. Споменавам го, за да подчертая – войната и игрите на война са част от човечеството.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1439 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

409 4

Коментари

Manrico
снимка на Manrico

 Сами ще се сетите коя е тя. 

Сетихме се - тази, която пробута канцерогенен замърсител в евтиното ти генерично лекарство, пък ти в последната си колонка обвини световната конспирация?

ivm1976

Смятам, че до трийсетина години футболен шампион на света ще стане страна, която сега дори не стига до класиране в регионалните групи. Просто защото има ресурса, населението и най-вече могъщата амбиция за това.

Ако ставаше само с бройки сега щяхме да имаме хиляда моцартовци, пет хиляди битълси, десет хиляди нютоновци и ВСИЧКИТЕ КИТАЙЦИ и комунисти.

И братята хрвати нямаше да са на финал.

...

В съветския съюз даже имаше ВУЗ за писатели и поети.

Е? Колко бройки толстой и пушкин излезнаха от него?

НУЛА

Tashunko

Да не намекваш, че Бойко е завършил литературния институт "Максим Горки" в Москва? ☺️

провинциалист 2

Е, щом трябва да се напише нещо за Китай ..

Или - Щом сме го докарали до тук ...

ata

?Догодил го е. ;-)))

Mr.Atkinson

Мале-е-е-й колко сте умни всичките.

генек

Поредният тоталитарист... Щом чуждите мнения не съвпадат с неговото - обиди, "Колко сте умни".

Ами умни са, колега - изказали са мнения, аргументирали са се /е, не всички/, не са изстреляли едно злобно изречние, та после да се скрият в пещерата...

А есето е, меко казано, нелепо. Хем нищо не разбираш, хем... Фильо да изнася лекция за семейните ценности...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ЗИП
снимка на ЗИП

Безспорно футбола е най-великото и уникално зрелище от Хамурапи до днес ! Аз вече го приемам не като нещо "на живот и смърт" а като едно монументално зрелище, което единствено може да събере заедно около 4 милиарда човека. Около 60 процента от цялото население а ако махнем децата до 7 години сигурно едно 70%.

 

Защо се е получило така си има специалисти да разгадаят. Защо не надбягването с колесници, защо не мятането на топка в кош, защо не надбягването с автомобили а именно футбола ?

 

Защо този спорт пленява и мъже и жени и крале и  и клошари ? Явно има нещо. И най-вероятно е това, което казва господин Ламбовски - защото е олицетворение на битките между държавите, един умален модел на живота ...

 

:)

ЗИП
снимка на ЗИП

Затова не беше чудно, че почти всеки френски футболист, който даваше интервю и треньора тоже завършваше с :

 

Да живее Републиката !

 

Явно самите футболисти са се чувствали, като част от въоръжените сили на революционна Франция тръгнали да налагат "свобода равенство ми братство"  по целия свят.

 

И накрая разбира се доброто винаги побеждава !  Истинската Република победи тъмнината и регреса олицетворявани от дребните балкански фашизоиди !

 

 

генек

ЗИПе,

ако хърватите са фашизоиди, защото Павелич е бил хърватин, какви са французите /бели и черни/, след като са наследници на Петен и Лавал? И на френския легион, разреден на Източния фронт?

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Michael_P

Футболът, както вече съм споделял, е велика игра на война.   

А тенисът на маса? Аз друго си мисля, покрай глобалното затопляне много силно станало станало слънцето във Франция!

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Във всяко стадо си има мърша. Петен по нищо не се различава от Власов или Смисловский.

 

Но това не означава, че французите или руснаците са "фашизоиди" нали ?

 

Докато духът на Хърватия наистина е "фашизоиден",  за разлика от духът на Франция, който е пропит от " не съм съгласен с твоето мнение, но ще си дам живота за да имаш право да го изразяваш" !

 

 

ИлияНиколов

Хубаво, ЗИП, обаче как съумяваш да величаеш едновременно и Републиката и Империята?

stoyancho_3

ЗИП-чо, уникално тъп пич си и не знам как някои форумци ти се връзват на фанфаронщината. Хърватите са дали и номинално и процентно от населението най-много участници в партизанското движение на Тито през Втората световна война. Ама то се иска четене и на сериозна литература и да си си показвал носа навън от България, за да ги знаеш тези неща.

dissidentbg

Ти си невероятно тъп.

 

По време на войната се образува независима Хърватска държава. Тито е хърватин, партизаните му не са. Основната маса партизани в Югославия са черногорци и сърби.

 

Прочети за усташите и злодеянията им.

kaLeko

Зипа е възможно да е тъп,но снася инфо което партнерите не могат.Е,всички които му вярват безрезервно,без да потърсят инфо отдругаде,вярно са тъпи.

Redneg

То това е великото раздвоение на зиповете в тоя форум. От една страна любят жежко руската империя и Путин, и се кефят как се била възраждала, но от друга - ще им се пръсне сърцето по СССР, ВОСР, БКП, Бай Тошо, Брежнев и Сталин.

Не че са тъпи зиповете, просто ги мъчи тая шизофренна любов към отричащи се едно - друго неща.

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Не съм от адмириращите редовно ЗИП-а. Но няма как да не му вдигна пръст за мненията под темата.?Хванал е основното на феномена “Цар Футбол”.  Доста срамно е да бъде обиждан така каруцарски , използвайки “намалението” че още няма рубрика за оплаквания в новия форум...

FIRST 2

Цар Футбол,Сър....! Уот то ду...!

dissidentbg

Простака, когато няма аргументи, обижда опонента.

 

ЗИП е напълно прав. Хърватите са фашисти. Който не вярва, може да направи справка колко хърватски дивизии е имало в армията на Хитлер.

 

По време на войната Независима Хърватия се управлява от партията - усташи. Крайно дясна фашистка, националистическа, терористична партия. Усташите са избили стотици хиляди евреи, цигани и сърби.

Влез или се регистрирай за да коментираш