Медия без
политическа реклама

Брюксел ще плати три бизнес полета на външния министър Екатерина Захариева

Няма служители на парламента или МВнР, които да са пътували първа класа

02 Юли 2018Илия Вълков
БГНЕС
Европейският съюз ще възстанови близо 8.8 хил. лв. разходи за полета на вицепремиера Екатерина Захариева, която през май участва в срещата на външните министри от Г-20 в Буенос Айрес.

В рамките на мандата на третия кабинет "Борисов" нито един служител на Народното събрание и на външното министерство не е летял в първа класа. Това съобщиха двете институции в отговор на питане на в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. По изключение обаче външният министър Екатерина Захариева е ползвала бизнес класа за самолетни билети в свои пътувания до Доха, Буенос Айрес и Адис Абеба за общо 20 308 лв., като разходите подлежат на възстановяване от ЕС, се казва в отговора на външното министерство.

Повод за отправените въпроси до парламента и МВнР е командировката със самолетни билети първа класа за близо 16 хил. лв. на бившата зам.-министърка на социалната политика Росица Димитрова и нейна подчинена до Ню Йорк. В разгара на протестите на майки на болни деца с увреждания двете участваха в конференция в Ню Йорк, посветена точно на политиката за хората с увреждания, а след като се прибраха в София, Димитрова се похвали, че България е получила поздравления за постиженията си в тази област.

Според чл. 16 на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина на МВнР при полети над 5 часа служителите на институцията имат право на билети първа класа. Най-често от този текст се възползват посланици, които отиват за първи път в страната, в която ще представляват България. От външното министерство казват в своя отговор до в. "Сега", че нито един техен служител не се е възползвал от текстовете на тази наредба от началото на мандата на третия кабинет на премиера Бойко Борисов. Бизнес класа обаче е ползвала външният министър Екатерина Захариева, когато е замествала Федерика Могерини в качеството й на върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Според справката, с която "Сега" разполага, вицепремиерът Захариева е летяла по маршрутите: в края на март: София - Доха - Йоханесбург - Доха - София за 4527 лв.; през май:  София - Франкфурт - Буенос Айрес - Франкфурт - София за 8793 лв.; в края на май и началото на юни: Брюксел - Адис Абеба - Ломе - Адис Абеба - Франкфурт - София за 6988 лв.