Медия без
политическа реклама

За шведските деца няма лошо време

Хлапетата в скандинавската държава прекарват по-дълго на зелено, отколкото пред синия екран

Държавно субсидирано предучилищно образование, 480 дни платен отпуск по майчинство, квартални центрове за отдих, големи междучасия, горски детски градини, занимания след часовете, класни стаи под открито небе, дори следобеден сън на открито. Това са само част от предимствата на отглеждането на деца в Скандинавия, където friluftsliv, шведският термин за живот близо до природата, не е просто родителска стратегия, а основен принцип.

"Friluftsliv може да обхване всичко от туризъм до бране на горски плодове и да бъде толкова просто като разходка сред природата или каране на колело край дома", пише Линда Акесон Макгърк в книгата "Няма такова нещо като лошо време: Тайните на скандинавската майка за отглеждане на здрави, устойчиви и уверени деца". Няма значение дали е зима или лято, ден или нощ, дъжд или слънце, кал, поледица или сняг. "Лесно е човек да си намери оправдание да не излезе вън", казва Макгърк, която е родена и израснала в Швеция, а след като завършва висшето си образование заминава за САЩ.

През по-голямата част от годината дните в Швеция са пословично студени, влажни и мрачни, но климатът не охлажда ентусиазма на шведите за friluftsliv. Напротив, даже го подклажда. С изобилието от гори и дива природа, дори в Стокхолм (публичните паркове заемат 40% от столицата), скандинавските деца се радват на повече време за игра на открито, отколкото повечето свои връстници в развития свят - средно едно хлапе в предучилищна възраст прекарва шест часа навън всеки ден при добро време и впечатляващите 90 минути през зимата - един доста здравословен баланс между часовете на зелено и часовете пред синия екран. Именно този баланс изпъква, когато наскоро Макгърк се завръща в родината си от вкопчената в колите Америка. За щастие, тя има изобилие от съвети как да внесем малко friluftsliv и в собствения си живот.

#1. Смалете мащаба

"Не всички срещи с природата трябва да бъдат грандиозни", казва Макгърк. "Природата е навсякъде, не само в националните паркове. Винаги има неща, които могат да се видят - сменящите се цветове на дърветата, разцъфтяващите цветя. Прегърнете малките моменти в живота". Дори усещането на бриза върху лицето ви поражда чувство на щастие. Излезте на разходка, съберете листа в двора, поиграйте в парка. 

"Оставете децата да се цапат колкото си искат - препоръчва авторката. - Повечето микроби в нашата околна среда са напълно безопасни, а някои дори са полезни за нашето здраве и благополучие". Не е нужно да ходите далече, но е важно да започнете рано и да излизате често. Игрите навън са едно от малкото наистина необходими неща за детето в ранните му години, а когато ги направите ежедневие, те наистина се превръщат във втора природа", казва тя.


#2. Бъдете скърцащото колело

"Природата е неразделна част от нашето здраве, но за да й се радваме, тя трябва да бъде достъпна, а на много места по света това съвсем не е така", казва Макгърк. Тя признава, че на теория съветите й са страхотни, но на практика не е никак лесно да пуснеш детето си навън в днешните задушавани от коли градове. "Това не е приятна тема, но има още много да се работи на ниво градска управа за повече зелени площи и за по-безопасни улици, защото сега не е безопасно за нашите деца да карат колело и да се разхождат навън", обяснява жената. И дава за пример как преди година поискала от общината да постави пешеходна пътека на натоварена отсечка, през която дъщерите й минавали всеки ден на път за училище. Очаквала молбата да потъне безследно в бездната на бюрокрацията, но седмица по-късно на мястото се появили дебели бели линии. Така че не се отказвайте да искате. Ще направите всекиму услуга.

#3. Създайте безопасен периметър за игра

Свободната игра навън изгражда у детето устойчивост, развива координацията и сетивата му, подобрява уменията за вземане на решения. "Когато децата играят сред природата сами, далеч от родителска опека, те са спокойни, но нащрек. Окуражавайте децата да се развиват сами, създавайки безопасни параметри, където да им се позволява да обикалят далеч от любопитните очи на родителите. Ако погледнем към статистиката, днес всъщност не е по-опасно да пускаме децата си да играят навън, просто по-лесно научаваме, когато има инцидент", казва Макгърк. За целта потърсете място далеч от коли, с много деца - важно е общността да има изградено вътрешно доверие в почтеността и честността на своите членове. Такава среда е особено благоприятна за свободна игра на децата. Постепенно този безопасен периметър ще се разшири, а когато децата поотраснат, то те ще бъдат по-отговорни и ще може да им се има доверие. Трудно е да се каже, че този момент настъпва на определена възраст Х - всяко дете е различно. Затова се доверете на инстинктите си.

#4. Сменете организирания спорт с природата

Според педиатри децата трябва да прекарват 4-5 часа в игра на открито всеки ден. За много страни това изглежда невъзможно. В САЩ например препоръката е само 1 час умерено физическо натоварване, а почти една трета от децата са с наднормено тегло или затлъстяване. В Швеция обаче нормата е съвсем постижима, тъй като там междучасията са дълги, учебният ден е кратък и след часовете има достатъчно време за игра. Това обаче не означава да запишете детето на организиран спорт. Според изследване на Копенхагенския университет децата се движат много повече в свободна игра на открито, отколкото при организиран спорт, когато губят много време в чакане - например топката да дойде при тях и пр.


#5. Насърчете риска

Скандинавците не се плашат да пуснат децата в рискови занимания - катерене по дървета, работа с опасни инструменти като триони, люлеене с въжени люлки, палене на огън, разходка в непознато място с опасност от изгубване. "За съжаление, рискът не се приема добре. Започнахме да мислим за него като за нещо негативно. Като всичко друго в живота, за да можете да преценявате риска в една ситуация, трябва да имате известен опит с него", казва Макгърк. Ожулените колене и одрасканите лакти са задължителна част от играта. В Швеция ги наричат "летни крака".


#6. Хайде на боклука!

Боклучените площадки са голяма мода в Дания и Северна Европа. Не е въпросът да пуснете децата в кофите за боклук, а да насърчите творческия им дух, като ги оставите да играят със строителни отпадъци, картонени кутии, пръчки, бои, въжета и т.н. Такъв тип игри са страхотен начин за изграждане на екип и за създаване на запознанства.

 

#7. Родителят е важен

Ако на родителя не му се излиза навън след тежък работен ден, то най-лесно е да се оправдае с лошото време и всеки да остане вкъщи пред компютъра. Важно е възрастните да демонстрират радост от излизането навън. Това отношение печели половината битка.

 

#8. Внимание с дрехите

Да се играе навън и в най-лошото време бързо може да се превърне в омразно преживяване, ако децата не са облечени в подходящи дрехи. Стратегията на Макгърк е панталони за сняг по всяко време през зимата, включително и за нея самата - не са особено ласкателни към фигурата, но пък с тях човек не подскача от крак на крак в очакване мъчението най-сетне да свърши. Важно е времето навън да се превърне в навик за децата - тогава те няма да роптаят срещу излизането.


#9. Предайте нататък

"За да се случи реална промяна, всяка общност има нужда да привлече повече родители, повече учители за каузата. В крайна сметка промяната трябва да стигне и до хората, които вземат решения за градската среда.