Медия без
политическа реклама

Израел и дипломат №1 на ЕС влязоха в остър конфликт

19 Юли 2018
Федерика Могерини

Дипломат №1 на ЕС влезе в остър конфликт с Израел и по-специално с израелския министър на обществената сигурност Гилад Ердан. В началото на месеца Федерика Могерини е изпратила остро лично писмо до Ердан в отговор на доклад на ръководеното от него министерство през май, съобщи в. "Аруц Шева". В писмото Могерини настоява Ердан да представи доказателства на своите "неясни" и "безпочвени" твърдения, че ЕС финансира терористични дейности и бойкотира Израел чрез подкрепата си за неправителствени организации.

В писмото, с което разполага израелският в. "Аарец", върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността оспорва и твърденията на Ердан в негово писмо до нея, което съпровождало доклада. "Задълбочено проучване, извършено от моя кабинет, разкрива, че през 2016 г. ЕС е финансирал 14 европейски и палестински асоциации, които открито и явно подкрепят движението "Бойкот, лишаване от права, санкции" (BDS).

"Обвиненията, че ЕС подкрепя подбуждането към тероризъм или тероризъм, са безпочвени и неприемливи. Самото наименование на доклада е неподходящо и подвеждащо. То смесва тероризма с темата за бойкота и създава неприемливо объркване в очите на обществеността по отношение на тези два отделни феномена", е написала Могерини според израелското издание.

"Тъжно е, че външният министър на ЕС избира да зарови главата си пясъка и да пренебрегне ясни доказателства, че организации, свързани с движението за бойкот, които получават финансиране от нея, са свързани или сътрудничат с терористични организации като "Хамас" или "Народния фронт за освобождение на Палестина", контрира министър Ердан. "Могерини признава, че повечето от подкрепяните финансово организации, посочени в доклада, наистина насърчават бойкот на Израел, но обяснява, че е нормално да бъдат подкрепяни". Във "Фейсбук" той посочи, че фондовете на ЕС, дори да са определени за други дейности, може в края на краищата да насърчават бойкота на Израел, уточнява ДПА.