Медия без
политическа реклама

Албания остана без Конституционен съд

7 от 9 магистрати не успяха да издържат антикорупционните проверки

18 Юли 2018
europeanwesternbalkans.com/
От девет конституционни съдии в Албания само двама успяха да издържат антикорупционната проверка.

Албания остана без Конституционен съд, след като голяма част от членовете му не успяха да издържат антикорупционните проверки, съобщиха информационните агенции. Седем от общо девет конституционни съдии се провалиха на теста и отпаднаха от съдебната система. Така на практика страната остана без Конституционен съд, тъй като той не може да работи само с двама магистрати. Това е последица от мащабното прочистване на съдебната система и полицията от корумпирани служители. Властта в Тирана започна активна борба с корупцията с помощта на ЕК заради плановете си да се присъедини към Европейския съюз. От началото на годината в Албания е в ход масово прочистване на корумпирани държавни чиновници, включително и такива на високи постове. Страната е смятана за една от най-корумпираните страни в Европа, а според САЩ е водеща в прането на пари от престъпни дейности. 

В рамките на засилената борба с корупцията в Албания в момента се водят разследвания срещу бившия министър на вътрешните работи Саимир Тахири, бившия генерален прокурор Адриатик Лала, няколко депутати и членове на местните власти. Много съдии и прокурори вече загубиха работните си места. Преди повече от месец около 500 полицаи доброволно напуснаха, след като отказаха да бъдат подложени на проверка за корупция. Те трябваше да попълнят специално раздадени им формуляри. Около 8000, или 60 процента от албанските полицаи, предадоха попълнените документи, обявиха от Министерството на вътрешните работи в Тирана. Те съдържаха въпроси за финансовото състояние на полицейските служители от назначаването им на работа до момента на попълването им. Вътрешният министър Фатмир Джафай заяви, че в полицията няма място за хора, които са корумпирани и замесени в престъпления. „Не можем да хванем големите риби, ако полицията не е чиста“, категоричен бе той. 

МЕРКИ

Италиански полицаи патрулират заедно с албански колеги в основните туристически градове по адриатическото крайбрежие на Албания, предадоха агенциите. Това се случва за първи път. Съвместните патрули се осъществяват във Валона, Саранда и Драч. Групите се състоят от по 6-ма полицаи, които се сменят на ротационен принцип на 15 дни. Италианците ще останат в Албания до 31 август. Те помагат на албанските си колеги в общуването с италианските туристи, чийто брой в Албания непрекъснато се увеличава. Карабинерите са с униформи, но нямат право да извършват арести и са невъоръжени.