facebook
twitter

Наблюдател

България е във фактически разпад

Управляващите са неадекватни по всички плашещи теми за обществото, казва социологът Живко Георгиев
10351
Снимка: Архив
Живко Георгиев

Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология в СУ "Св. Климент Охридски", където преподава теория на емпиричното социологическо изследване и маркетингови проучвания. Директор е по изследванията в ББСС "Галъп". 

---------------

- Г-н Георгиев, адекватни ли са управляващите и ако не са - къде личи това?
- Навсякъде, където са плашещите теми за обществото. В икономиката - не се възползваме от съживяването на континента. Нека не се заблуждаваме от ръста на доходите в отделни сфери. Това са конюнктурни ефекти. Ако утре Европа се окаже в криза, периферия като България ще го отнесе първа. Ние нямаме никаква конкурентоспособност. Много лош симптом е продължаващият спад в чуждестранните инвестиции. Да не отварям темата за трагичните тенденции в демографията. България е във фактически разпад, на три скорости е, даже не на две. Имаме 2-3 града, които формират едната България, 5-6 региона, които са на втора скорост, и огромна периферия, която деградира във всеки един смисъл на думата. Не са добри тенденциите в образованието, здравеопазването. Това са нещата, които засягат гражданите, които обаче се подменят с някакви заместители като спорове за европредседателството или цената на акциза.    

- Защо тогава хората не са на улицата и не протестират?
- Засега управляващите успяват да отклонят вниманието. Благодарение на известно политическо спокойствие и икономическа стабилизация няма революционна ситуация, откровено казано. ГЕРБ е сериозно вкоренен в местната власт, все пак това е най-големият работодател в страната. В последните години няма нормален политически дебат и хората загубиха интерес към същността на това нещо, което наричаме българска политика. Няма идеи, няма визии. Политическият животът не излъчва никаква надежда, абсолютно никаква. Започвам да си мисля, че може да се спори кои са по-големи песимисти за бъдещето на България - гласоподавателите или техните избраници. Първите все по-малко вярват, че вторите работят за общото ни бъдеще и гледат да се оправят самостоятелно, като сами заделят нещо за своето собствено бъдеще. Отчуждението от политиката нараства, но нещата могат да се променят само за миг и процесите да се развият много бързо.  

- Кой ще поведе една подобна промяна, БСП ли?
- БСП също не е в най-добрата възможна кондиция, това е ясно. Отчасти признаците на ерозия, които виждаме в цялата европейска левица, засягат и нея. Партията плаща цената на изначално изгубения потенциал сред активното население. Това не е вина на сегашното ръководство. 20 години БСП не намери подход към тези, които тогава бяха 20-годишни. Оттам има проблем и на местно равнище, на много места не присъства убедително в местния политически дебат. Добре е, че има горе-долу вярна интуиция за основните заплахи пред страната. Надявам се скоро да видим как тази добра диагностика се превръща в конкретна политика. Това ще бъде много важна крачка.

Лявото не може да съществува без някакъв социален проект. По генезис то е проектно. Това не трябва да означава непременно строеж на социализъм, комунизъм, но трябва да е ориентирано към бъдещето. Да преобърнеш лява партия, ориентирана от миналото, към бъдещето, към младите, би било печелившата рецепта. Но е труден процес, става дума за промяна в софтуера, и едва тогава - в хардуера. А за тия почти 30 г. той си е доста омаломощен. Догодина ще видим доколко са успели да предложат качествен продукт, да променят стила си на политическа комуникация. И не на последно място - да намерят нови лица, които да са изразители на новия стил. Лично аз не очаквам чудеса. БСП не ме е смаяла с нещо, но виждам търсене. Има вярна диагноза за проблемите на самата БСП, а и на България, които се нуждаят от спешна политическа интервенция. 

- Доколко желанието за промяна може да доведе до появата на нова политическа сила?
- Политическият пазар продължава да е дефицитен, немалка част от избирателите продължават да се чувстват непредставени. Което означава, че потенциал има. Най-голям е той в дясното, там има среда за поява на нещо ново. Но дали политическите активисти в дясното ще съумеят да предложат перспективен проект, е трудно да се предвиди. По принцип възможностите са такъв проект да спечели 7-8% от местата в следващия парламентарен цикъл. Според мен ГЕРБ вече постигна това, което можеше, и няма накъде да расте. Обра част от десния електорат, част от прагматично мислещите, част от популистко-носталгичните гласове. Други, които ги нямаше, си ги напазарува, и в момента няма много потенциал за ръст. ДПС си е ДПС, движението вече е със статут на недвижима собственост в българския политически живот - подкрепата за него не расте, но цената му се увеличава. В най-рисковата зона са патриотите, като те все още са над чертата. За "Воля" въобще не ми се говори като за политически субект.   

- Румен Радев се появи като алтернатива на статуквото, но досега от него като че ли чуваме повече обещания, отколкото да виждаме  действия?
- В него аз виждам политическо израстване. Доказват го и изследванията. Решително не е обезличен, не е формално присъстващ. Много добре е приет от мнозинството българи, при това от най-различни политически сили. Запази в голяма степен своята независимост. В сравнение с началото вече е много повече в проблемите на страната, на различни системи от функционирането й.  Общо взето виждам един потенциал, който се развива и който тепърва ще получава възможности да присъства по-цялостно в политиката. Ако не в реалната, защото възможностите му там са твърде ограничени, то при реализацията на решения, които сега биха били непопулярни за политическия елит.

- Успешно ли беше европредседателството според вас?

- Управляващите успяха донякъде да го пакетират като свой външнополитически успех. България не сгреши особено, избирайки Западните Балкани за основен приоритет. Без да е определяща, тази кауза съответства на националния ни интерес. Премиерът и целият кабинет си написаха добре пиесата и добре си я изиграха. Малшансът обаче бе, че общоевропейският контекст не беше особено благоприятен за решения в духа на тази кауза. Европа в момента е по-скоро заплашена от балканизация, след Брекзит тя не е готова да дебатира темата за разширяване. Особено към Балканите, които няма какво да придадат към общата конкурентоспособност. ЕС има тежки дилеми с новите глобални центрове на влияние, а и със старите, за жалост, с растящия евроскептицизъм. Когато попаднеш в такава среда, твоята пиеска ще събере ръкопляскания и от пряко заинтересованите съседи, и от евробюрократите, но от това няма да излезе нищо. 

- Премиерът Борисов каза, че много е стискал зъби по отношение на "Обединените патриоти" и че вече спира да го прави. 

- Никога не съм готов да тълкувам прекалено сериозно думи на Борисов. Той може да каже всичко. Нищо дотук в отношенията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" не е сериозен повод за раздяла. Непрекъснато наблюдаваме някакви припламвания, закани, заплахи, като подозирам, че те все повече ще се засилват, тъй като идват избори. Ако не си вкарал много голове във вътрешнополитически план, а си инкасирал главно непопулярни решения, на тях ще бъдеш наказан. Бъдеш ли наказан на европейските избори, това почти гарантира слабо представяне и на местните. Слабо представяне на местните пък може да значи предсрочен парламентарен вот.

Така че залогът е голям и за ГЕРБ, и за патриотите, и за БСП. Затова ще има и още престрелки. Патриотите ще се опитват да покажат, че не присъстват в идеални граници в тоя кооператив, а са в реални, че отстояват свои гледни точки, че имат своя принос към глобалната линия на управлението. В този смисъл на Борисов няма какво да му писва, в сегашната ситуация той не може да скъса с тях. На патриотите пък много им се иска да не споделят съдбата на реформаторите от предишната коалиционна формула и да не отнесат само негативите. Така че всички, които са на власт, ще се правят едновременно и на опозиция на нещо си. Което е трудно изкуство и изисква сериозно мислене, а аз не знам дали те са способни на това.

Засега не виждам някаква логика и последователност в действията на отделните компоненти на "Обединени патриоти". Търсят някакви линии, по които да се дистанцират от ГЕРБ. Ако обаче станат напълно различни, част от електората, който не е негативно настроен към Борисов, на следващите избори може да отиде при ГЕРБ. А тези, които са били избиратели на патриотите и не харесват стила на ГЕРБ, може да гласуват за БСП или за друга алтернатива на статуквото. Когато дойдат изборите, гласовете ще се разделят не по симпатии към този или онзи, а по линията "за" и "против" статуквото.

Възможностите са различни, но при всички положения ще наблюдаваме още много пируети от управляващите, само и само да се премълчават далеч по-сериозни неща от конкретния повод за гнева на Борисов. Даже имам подозрението, че самите политици, които много добре знаят какво трябва да се прави, защото няма за кога да се отлага, не вярват, че има позитивно решение на тези сериозни проблеми. Те живеят като голяма част от българите - ден за ден, от избори до избори. 

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници

21.02.2019

Янина Здравкова

1918 5
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

2613 36
Офроуд на две колела из недостъпна София

21.02.2019

Искра Ценкова

780 1

Коментари

Страници

Sine_metu

А причината?

 

Днес българската Конституция навършва 27 години.

В повечето страни Денят-на-Конституцията е  национален празник.

Внимателно изчетох и Първа, и Наблюдател - ни дума.

 

Поради что срамишся, болгарино!

Изплюй камъка, па може и нещо смислено да се чуе в клетата

Sine_metu

П.С.

Освен ако камъкът не е трошка сиренце, а до пенция остават две години...

Н16
снимка на Н16

Общо взето - интересен текст. Но едва ли на тия, които трябва да променят нещо, много им пука. Ако изобщо могат, или искат. На тях им е добре.
 

Sine_metu

Вт., 12/07/2018 - 22:53 (нов)

Н16

Общо взето - интересен текст. Но едва ли на тия, които трябва да променят нещо, много им пука. Ако изобщо могат, или искат. На тях им е добре.

Преди пет месеца като на шега отворихме тема ДЕМОКРАЦИЯ. Без никакви далечни мисли направихме извода, че за да я проима у нас най-сетне, е нужно нещо просто:

единна национална листа на кандидатите, в която влиза всеки, събрал 5 000 подписа от избиратели; получилите повече гласове, в низходящ ред, стават депутати .

Точка.

 

Това нещо имаше 28 000 индивидуални прочита.

Има само две обяснения да не бъде коментирано досега:

1. Не е прочетено от ни един политик, от ни един директор по изследванията на ББСС "Галъп", от ни един политолог, социолог, културолог или там както е прието да си викат един другиму.

Може и така да е, но веднага възниква и остава въпросчето:

2. Немат какво да кажат?

Sine_metu

Погледни, драги Н16, какво "мислене" ни пробутват:

 

"Засега не виждам някаква логика и последователност в действията на отделните компоненти на "Обединени патриоти". Търсят някакви линии, по които да се дистанцират от ГЕРБ. Ако обаче станат напълно различни, част от електората, който не е негативно настроен към Борисов, на следващите избори може да отиде при ГЕРБ. А тези, които са били избиратели на патриотите и не харесват стила на ГЕРБ, може да гласуват за БСП или за друга алтернатива на статуквото."

 

Ни дума, че зад всички тези предполагаеми пируети стоят 1-2% от избирателите.

 

Ни вопъл, че с тях или без тях, всичко ще опре, както винаги досега, до търговия.

 

Ни стон, че след всичките гимнастики останахме 5,5 милиона на средна възраст над 50 години.

Че просто умираме, българският народ.

Че България изчезва.

 

фен

България е във фактически разпад

 

Нормално, логично и съвсем в съответствие с природните закони.

България и българите проиграха исторически шанс. Българите 10 години си избират една проста, крадлива мутра и нейната ОПГ да ги дерат, както и турчин не е драл. Милиардите от Европа потъват в сметките на ОПГ-то. Резултат за страната - 0. За същите 10 години, че по-бързо, държави, тотално сринати от тотална война се превърнаха в проспериращи и богати. Но водени от държавници, не от крадливи, треторазрядни мутри. Примери бол - и в Европа и в Азия.

От тук разпадът е неминуем. Всеки с някакъв ъкъл, потенциал или дори просто предприемчивост бяга навън, особено ако е под 30г. Дори циганите.

taidzi_chuan
снимка на taidzi_chuan

БСП също не е в най-добрата възможна кондиция, това е ясно. Отчасти признаците на ерозия, които виждаме в цялата европейска левица, засягат и нея. Партията плаща цената на изначално изгубения потенциал сред активното население. Това не е вина на сегашното ръководство. 20 години БСП не намери подход към тези, които тогава бяха 20-годишни. Оттам има проблем и на местно равнище, на много места не присъства убедително в местния политически дебат. Добре е, че има горе-долу вярна интуиция за основните заплахи пред страната. Надявам се скоро да видим как тази добра диагностика се превръща в конкретна политика. Това ще бъде много важна крачка.

 

?

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Госпожо Нинова, Вие работите за ГЕРБ! /Отворено писмо до Корнелия Нинова/

http://pogled.info/bulgarski/gospozho-ninova-vie-r...

Отворено писмо от Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България, член на Движение "Че Гевара"-България

Penchobre

България е във фактически разпад

 

Уви! ?

Danibus

При внимателен анализ на "политическите" процеси в страната(особено в провинцията) може да се достигне до единствено правилния извод, че ГЕРБ ще изкарат още мноого дълго време във властта.

Минавам оттук

Така е  . ГЕРБ си осигури освен ефикасната изборна машина , но и ангажираната номенклатура във всички институционални  мрежи. 

SSlavov

В икономиката - не се възползваме от съживяването на континента. Нека не се заблуждаваме от ръста на доходите в отделни сфери. Това са конюнктурни ефекти. Ако утре Европа се окаже в криза, периферия като България ще го отнесе първа. Ние нямаме никаква конкурентоспособност. Много лош симптом е продължаващият спад в чуждестранните инвестиции.....Благодарение на известно политическо спокойствие и икономическа стабилизация няма революционна ситуация

Колега думаше - отворя ли учебникът по социология,все едно аз съм го писал,затворя ли го нямам спомен.Не се възползваме,но имаме ръст на доходите .Ако ,може и т.д.Общи приказки подходящи за всяка власт,по всяко време - Станишев на пленум на БКП.

 

 

Минавам оттук

Това е една констатация на погребението Но то не се е състояло Към процесите тук икономическите и геополитическите визии нямат отношение  ГЕРБ се саоосигури чрез ангажирането на всички съществени агенти на обществения процес Просто ги сложи на местата, които няма как да бъдат заобикаляни А за да ги няма - няма "консензус" Всички именно тези место искат да заемат!

Evasion

няма нормален политически дебат и хората загубиха интерес към същността на това нещо, което наричаме българска политика. Няма идеи, няма визии. Политическият животът не излъчва никаква надежда, абсолютно никаква

Това е простата истина... проста като корнелия, като христо и като радан....

Плътеник

Учудващо смислено интервю. ?

dissidentbg

Как ГЕРБ успяват да държат властта.

България има огромен държавен апарат/бюрокрация. Всяка година България получава около 2 милиарда евро от ЕС. Тези пари не отиват по предназначение, а се разпределят между служителите от администрацията. Когато се отчете, че всеки служител има семейство, става дума за огромна част от населението с подсигурен добър доход. Държавните служители печелят повече от работещите в частният сектор и България прилича на бананова република.

 

От друга страна ГЕРБ постоянно вдига акцизи, цена на горива и ток, което засяга САМО частният бизнес, но не и държавните служители. По този начин живота на държавните служители относително се подобрява и те с радост гласуват за ГЕРБ.

 

SSlavov

Тази белетристика може ли да премине към числа : брой,лимити ,средна работна заплата ,основная заплата ,доплащания ,проекти ,структура ,съпоставка по години ,% и т.д.

Като увод е ОК

dissidentbg

Имаш компютър, грамотен си, сам си намери, след като те интересуват подробности.

 

Лиляна Павлова бе назначена за министър на българското европредседателство. То отмина. Закриха ли министерството на Лиляна Павлова?

 

ЕС дава пари за социални помощи за гледане на възрастни хора в България. По-голяма част от тези пари отиват за администрация и за възрастен човек остава по 2 часа, три пъти на седмица домашна помощ. Същото е и с парите за селското стопанство. Поглъща ги администрацията и само който даде подкуп, може да получи накаква помощ.

 

Всичко това се вижда по къщите които се построиха по селата в последните години. Видиш ли нова и уредена къща, можеш да се обзаложиш, че е на някой работещ в общината или друго държавно учреждение.

Затова е голямата борба да си кмет, било и в затънтено село.

Sine_metu

Прав си в констатациите, но не си потърсил причината.

А тя е, че 28 години вече мнозинството българи не е представено във властта.

Ако бе, ако с благинките, които описваш, бяха спечелени не 15%, а 55% от хората, не можеше и копче да се каже

SSlavov

?

ОБЛАК 2

Не само. ГЕРБ раздели пенсионерите. Половината с ниски пенсии получиха пари паднали от небето - от Бойко. Заслужили по трудов стаж 80-100 лева, получиха последователно 120, 135,150, 180 и сега - 200 лева. На всеки Коледа и Великден само те получават награди по 50 лева. Тези пенсии и награди са всъщност социални помощи, но се плащат от НОИ с което става невъзможно вдигането на пенсиите на учители, инжинери. Днес чистачките, куриерите и машинописките получават колкото  квалифициранети и с пълен стаж. На следващите избори ще им обещае 300 лева и пак ще спечели. Така паразитната партия ГЕРБ се вкорени в България. Задачата пред  българите прилича на приказката Дядо вади ряпа. Всички трябва да се наредят и дружно да ги изскубят от властта. Единствената партия която може да води борбата е БСП. Колкото и да не харесва на мнозина, но това е положението. Дори десните да се наредят зад Дядо. Да поставят проблемите на страната в програмите си.За сега с лафовете си за евроатлантическите ценности и плюването по Русия докарват грантове, но не влизат в парламента. 

бългаpче

изключително много празни приказки в стил 'един ден всички ще умрем' въпреки, че сега сме живи и здрави по някакво стечение на обстоятелствата.

Минавам оттук

Така де  Това е дереджето

 

Нени Миноно

Формата на държавно устройство, в която се вписахме идеално: бананова република без банани. ? И никаква утеха не носи фактът,  че не сме единствената такава. Нито пък наличието на банани в магазините (колкото и да се опитват да ни убедят, че това трябва да ни направи щастливи). Ние не произвеждаме вече нищо.

П.П. Уф! Най-после прескочих оградата и дори не разлаях кучето!

бългаpче

Винаги ми е учудвало наглостта . 'НИЕ' кои сте тия НИЕ бре ?! това да не ти е соца ? Има хора, правят си бизнеса... what the fuck е това НИЕ ?! 

 

Прочие, като каза бананова република. Ако си наясно се дефинцията, ще намериш милиони прилики между Рашка и банановата република.

Eisblock
снимка на Eisblock

Дойдохме си на думата, как за местните умници омайвани, т.е. онези 90% (не 80%) от плебса, е винаги и разбира се "раша" виновна, щото все тя им е уринирала в крачола. Някой явно не са и сънували какво е да се прави истински "бизнес", а не подритване в последна агония...

 

Основното обаче е, че да подлайваме из бъзака по минаващите наоколо е първа задача.

 

Инак за статията - тя е точна и дори навременна, но това не означава нищо. Бизнес, нищо лично. Точно заради миманса и мажоретките из бостаня - та да може плебса да точи лиги по стерилно, постно гологъзене под етикета на полит-порно, нещата са на това дередже!!!

 

А през това време Бостаня остана без стока... Нищо, други чакат на друма отпред - те ще се  погрижат както трябва и могат. А остатъка от плебса в него ще духа супата от есенни листа и застояла, мътна водица.

wreckage
снимка на wreckage

Живко Георгиев както винаги?

провинциалист 2

България никога не умира.

Умират българите.

Penchobre

Не сме "Бананова република"! Ние сме Черешова... така де...задушница! Перифразирам заглавието.

? ?
ata

Кфо тва България? Беше. При бае ви Тошо. ;-))))

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×