Медия без
политическа реклама

МВФ: Глобална търговска война ще струва $430 млрд.

18 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония беше предшествано от среща на делегациите на двете страни в Токио.

Глобалната икономика ще понесе загуби за 430 млрд. долара от БВП в резултат на търговска война между САЩ и останалата част от света, показват изчисления на Международния валутен фонд (МВФ), цитирано от в. "Гардиън". Според икономистите САЩ ще бъдат "изключително уязвими" от това. От МВФ предупреждават също, че заради новите мита глобалният икономически растеж ще намалее с 0.5% до 2020 г. и САЩ ще се окажат във "фокуса на глобални ответни мерки". 

САЩ са подали жалба пред Световната търговска организация (СТО) срещу Китай, ЕС, Канада, Мексико и Турция заради ответните мерки, които предприеха срещу наложените от Вашингтон мита за вноса на стомана и алуминий. От 1 юни т.г. САЩ въведоха мита от 25% и 10% върху вноса на стомана и алуминий. Китай, ЕС, Канада, Мексико и Турция въведоха реципрочни тарифи върху американски внос на стойност 24 млрд. долара.

СПОРАЗУМЕНИЕ

ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия, което ще позволи да бъде създаден икономически блок с БВП, равняващ се на близо 30% от световния. Япония се съгласи да отмени митата за 94% от стоките от ЕС, сред които европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС пък премахва митническите тарифи за 99% от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника. Споразумението да бъде ратифицирано през март догодина, когато Великобритания напусне ЕС.