Медия без
политическа реклама

Пречупването невъзможно

И ний вървим, вървим нататък - към евтаназията

24 Юли 2018

Виктор Николаев, НТВ: Много коментари имаше тезата, че политиците са толкова далече от хората, такава огромна пропаст има, че дори когато им дават аргументи - експертни аргументи, санитарни, ветеринарни - не им вярват. Знаете за всички възможни слухове, включително за самолети с бежанци, умишлено обезлюдяване и т.н. Вашият извод за себе си, който си направихте? Защо не ви повярваха хората?

Цветан Цветанов, оратор, мислител, лекоатлет и моралист: Само да кажа, че всички срещи, които правя ежедневно, се старая максимално да бъда откровен с хората и да бъда максимално отговорен, поемайки ангажимент, да върна обратно информация за това, което те са потърсили съдействие от политиците. И трябва да ви кажа, че точно политиците допринасят за това недоверие в политиката и в политиците, защото Корнелия Нинова първоначално каза - и нейният отбор, както се казва, на БСП - че всъщност... (Цветанов изрежда несъответствия между казаното от БСП и фактическата обстановка - б.р.)

ВН: Друг ми беше въпросът. Тя отиде и ги изброи тези неща, които вие опровергавате сега, но вече имаше настроения срещу властите. Те вече се бяха случили без политическа намеса, първоначална. 

ЦЦ: Тук мога да кажа, че действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираност за потенциалната заплаха и за това, че единственият възможен вариант да излезем от тази ситуация е само когато вървим към евтаназия за всички тези животни, които има огнище на чума. 

***

Натискаме паузата за една ретроспективна бележка. 

Още в края на 90-те при управлението на Великия реформатор Иван Костов пиарите му го научиха на тоя чалъм, който и сега явно добре се продава на пазара на комуникациите. Излизаше Костов и обявяваше - ние работим добре, но лошо обясняваме какво правим. Сиреч - всичко е наред, направили сме безусловно необходимото и единствено правилното, обаче не можахме да го комуникираме, както трябва. Така пиарите "поемат отговорност" за пропуските, които от грешки на управлението се трансформират в грешки на общуването - тази формулировка се харесва и на медиите, и на гражданите, и на политиците, в крайна сметка и на техните пиари. Всичко, което върши работа, е добро.

Колкото до "окончателното решение" в Странджа - там комуникацията действително беше много сбъркана и представляваше нещо от сорта: "Здравейте, идваме да унищожим животните ви, защото са опасни за националната сигурност. България ще ни разбере."

България обаче не разбра правилно :(

Край на паузата.

***

ВН: Сменям темата... Каква е тази операция "Пречупване", за която говори г-н Борисов? Какво знаете вие, кои са нейните автори?... Чухме го преди няколко дни, това направи впечатление, не беше докрай изчистено, нито коментирано в детайли. 

ЦЦ: Аз единственото, което мога да кажа, е, че в цялостното тягостно напрежение, което се създава в обществото, допринася политиката или организационната работа на БСП. 

***

Отново ретроспективна пауза - за сегашното "пречупване" нищо свястно няма да кажат, но ние помним едно друго пречупване, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър, той обяви, че е "пречупил гръбнака на Октопода". 

Днес операция "Пречупване" няма шанс. Коалицията е стабилна - нищо че отделни пръчки като Валери Симеонов играят извън снопа; олигархията е стабилна - на когото не му стигат парите, гласуваме му поправки в съответния закон (законите за горивата и приватизацията бяха прекроени по мярката на големите играчи в горивата, тютюна и Българския морски флот) или направо даваме на най-способните да пренапишат закона за медиите.

Всуе се морите, октоподи и мекотели - гръбнакът на Тримата шишковци е с протектори от една педя сланина и три педи закони!