Медия без
политическа реклама

Готвенето на газ излиза двойно по-евтино, отколкото на ток

Pixabay

20 лева е средната месечна сметка за природен газ на битовите потребители на "Овергаз мрежи" през юни. През лятото домакинствата използват газа за готвене и подгряване на вода. Те обаче щяха да заплатят с 21 лева повече и сметката им за тези услуги щеше да излезе 41 лева, ако бяха използвали ток, показват разчетите на компанията.

Най-голямата потребителска група са клиентите, които живеят в апартаменти от 70 до 90 квадрата - 33%. Те са платили средно по 18 лева за миналия месец. Юнската им сметка за готвене и топла вода щеше да набъбне до 37 лева, ако бяха използвали електроенергия. Около 30% от клиентите на компанията са семействата в жилища от 90 до 120 квадрата. Средната им сметка за миналия месец е 19 лева, а щяха да платят двойно, ако бяха на ток.

Газификацията вече е още по-достъпна с новите условия по програмата "DESIREE Gas". Целта на програмата е да се насърчи битовата газификация, като се осигури част от необходимото финансиране, за да може нискоефективното отопление на дърва, въглища или ток се замени с природен газ. Клиентите, които искат да се газифицират, могат да се възползват от почти 2 пъти по-голяма финансова помощ от досегашната. Безвъзмездните средства по проекта вече са 30% от разходите за газификация на жилището, като кандидатите получават и допълнително финансиране в размер на 100% от цената за присъединяване.

 

.