Медия без
политическа реклама

Германия иска да наема европейци в армията си

Социалистите настояват това да става само след като са получили гражданство

23 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Новобранци в Бундесвера полагат клетва в двора на Министерството на отбраната в Берлин.

Германската армия има нов план как да увеличи числеността си - като разреши на чужденци от страни от ЕС да служат в редиците й, съобщи "Дойче веле". Министерството на отбраната потвърди, че идеята се обсъжда много сериозно. "Бундесверът нараства. Затова се нуждаем от квалифицирани кадри", поясни говорител на министерството пред агенция ДПА.

Социалдемократите също одобряват идеята, но имат условия. Пред в. "Аугсбургер Алгемайне" военният експерт на СДП Карл-Хайнц Брунер посочва, че може да допусне в представите си европейци да служат в Бундесвера, но предупреждава, че войник, който се сражава за Германия, трябва да е получил обещание да стане германски гражданин. "Ако бъдат приети граждани на други държави, без обещанието да получат германски паспорт, Бундесверът рискува да стане наемническа армия". В коментар за същото издание говорителят по отбраната на Християндемократическия съюз (ХДС) Флориан Хан изтъква, че "използвайки рамката на европейския либерализъм, тук може да се разработи нов модел. Но при всички положения трябва да бъде гарантирано определено ниво на доверие с всеки военнослужещ."

----------

 

Идеята за служба на чужденци в германската армия не е нова. Още през 2016 г. Министерството на отбраната в Берлин, ръководено и тогава от Урсула фон дер Лайен, разработи и правителството одобри Бяла книга за отбраната, в която бе развито предложението за наемане на чужденци, дори и не само от страни от ЕС. Пак през 2016 г. германската армия се включи в усилията на Берлин за адаптиране на имигрантите към трудовия пазар в Германия, като поде пилотен проект за обучение на чужденците в основни умения главно в строителството.