Медия без
политическа реклама

Ген. Шивиков е оправдан и по делото за черпаците

БГНЕС

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков е оправдан и по второто дело срещу него. То е за длъжностни престъпления, с които според обвинението е причинил вреди на "Сухопътни войски" за близо 44 000 лева. Военният съд в Пловдив отхвърли всички обвинения, съобщи БНР.

Генерал Шивиков е обвинен, че предоставял без наем полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество - палатки, тави, черпаци и друга посуда. Военнослужещи пък били изпращани да помагат в приготвяне на храна за тържества, като генералът ги компенсирал само с почивни дни, твърди прокуратурата. Едно от обвиненията беше свързано с това, че Шивиков изпратил войници да ремонтират апартамента му. След това от защитата му обясниха, че генералът е кум на единия от военните, които са помагали, и това е станало в неработно време.

По делото има и подробен списък с веществени доказателства, сред които 11 кокошки, 18 патки, 14 килограма замразена риба и дори парчета от листа, намерени в парк, разказва lex.bg. Бяха назначени и експерти, които да изчисляват какъв наем е трябвало да се плати за ползването на черпак за един ден. Заключението на едно от вещите лица беше, че цената е 2 лева на ден.

От прокуратурата обявиха, че ще протестират оправдателната присъда.

Позицията на Шивиков е, че делата срещу него са целенасочена атака, за да провалят кариерата му в НАТО. През пролетта той беше оправдан и по делото за присвояване на имущество за над 10 000 лева и за документни престъпления. Според обвинението това е ставало през 2010 г., когато Шивиков е бил национален командир на 18-и контингент на България в Афганистан - вместо да раздаде одеяла и дрехи на местното население, той ги върнал в България.