Медия без
политическа реклама

ЕК съди Унгария заради бежанците

Рим поиска да бъде създаден кризисен център в ЕС, който да разпределя пристигащите мигранти

20 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан нееднократно се обявява срещу приема на мигранти в страната.

EК заведе дело срещу Унгария в Съда на ЕС заради мигрантите, съобщиха от пресслужбата на институцията. Брюксел е недоволен, че страната не е привела законодателството си с евроразпоредбите в сферата на предоставянето на убежище. Това е  последната стъпка в започнатата в края на 2015 г. наказателна процедура срещу Унгария. ЕК посочва, че Будапеща продължава да разрешава да се подават молби за убежище само в определени центрове, където служителите са малко и се чака дълго. Решенията за обратното връщане на мигранти от Унгария не се постановяват самостоятелно за всеки отделен случай, при което има риск мигрантите да бъдат връщани без необходимите защити. Унгария рискува да бъде глобена от Съда на ЕС, която ще плаща, докато съобрази законодателството си с евроизискванията. ЕК изпрати вчера официално уведомително писмо на Унгария във връзка с одобрения закон, който криминализира оказването на помощ от национални, международни и неправителствени организации на хора, които искат да кандидатстват за убежище или за разрешително за престой в Унгария. Това е първа стъпка от наказателна процедура, която ЕК може да започне. Унгарските власти разполагат с два месеца, за да отговорят на Брюксел.

Италианският министър-председател Джузепе Конте предложи междувременно да се създаде кризисен комитет в ЕС за разрешаването на проблемите с мигрантите, предадоха агенциите. Той е изпратил писмо с предложението до председателите на ЕК и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Според Рим работна група под егидата на ЕК трябва да има посредническа роля между  страните - членки на ЕС, при разпределянето на мигрантите, пристигащи в Европа. „Задачата за разпределението на мигрантите ще се решава не по време на преки телефонни разговори между правителствените ръководители, а от специален орган, работещ към ЕС. Той ще изпълнява ролята на посредник между правителствата“, обясни Конте.

Министър, отговарящ за нелегалните имигранти, беше назначен в правителството на Канада. Премиерът Джъстин Трюдо сложи на поста министър на граничната сигурност и борбата с организираната престъпност Бил Блеър, който е бивш шеф на полицията в Торонто.