Медия без
политическа реклама

Израелска фирма помагала на Орбан срещу НПО-та в Унгария

08 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Виктор Орбан и партията му спечелиха изборите през април т.г.

Израелска частна разузнавателна компания е участвала в кампанията на унгарския премиер Виктор Орбан да дискредитира неправителствените организации преди изборите в Унгария през април, писа електронното издание „Политико“, като цитира бивш служител на фирмата „Блек кюб“. В периода между декември 2017 г. и март т.г. унгарски НПО-та и личности, свързани с американския бизнесмен от унгарски произход Джордж Сорос, са били потърсени от агенти с фалшива самоличност, тайно записващи разговорите. Те се представяли за служители на несъществуващи компании. Водени са преговори по различни теми. Записите се появяват първо във в. „Джерузалем пост“ и в проправителствен унгарски ежедневник три седмици преди вота. Те са използвани от премиера Орбан, за да атакува в последните дни от кампанията НПО-та. Партията му „Фидес“ взе голяма победа във вота.

„Блек кюб“ е базирана в Тел Авив компания, която е забъркана в редица скандали в САЩ и Европа, отбелязва изданието. За първи път обаче става ясно, че фирмата е участвала в предизборната кампания в Унгария. В „Блек кюб“ работят млади анализатори и служители, които в миналото са се трудели за израелското разузнаване, твърди източникът на „Политико“.

Служителите на фирмата, които са се срещали и записвали служители в НПО-та, са използвали европейски и арабски имена под прикритие, а поне двама от тях са говорели с отчетлив израелски акцент, твърди изданието „Политико“. В унгарската операция лица, използващи фалшиви имена, са посещавали хотели и скъпи ресторанти в Будапеща, Виена, Амстердам, Лондон и Ню Йорк.

Публикуваните записи са леко редактирани и представляват извадки от разговори между агенти и „обекти“ на операцията. В многобройните си речи в хода на кампанията Орбан предупреди, че Унгария е заплашена от т.нар. външни и вътрешни врагове. "Хората на [Джордж] Сорос ще бъдат внедрени в правителството; това ни казват "записите на Сорослийкс", каза Орбан в интервю. И, разбира се, за пореден път повтори, че не иска имигранти в страната му.

Някои от атакуваните НПО като Фондация Отворено общество са финансирани от Сорос, а други като „Мигрейшън айд“ нямат нищо общо с него. Засегнати са и НПО като базирания в Унгария Хелзински комитет, които са силно критични към правителството на страната, особено заради бежанците. Повечето от тях подпомагат мигрантите.