Медия без
политическа реклама

Депутатите засекретиха акциза на бездимните цигари

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Емил Димитров - Ревизоро

Политическата буря, заформила се около предложението да бъде изравнен акцизът върху обикновените и нагреваемите цигари, уплаши депутатите от парламентарната комисия за борба с контрабандата и сивата икономика. Вчера те закриха за медиите и гражданите заседанието, на което обсъдиха на първо четене законопроекта, внесен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, с който се иска драстично увеличение на данъка върху бързо добилите популярност бездимни цигари.

Парламентарният правилник позволява на депутатите да правят това по свое усмотрение, но в случая никой не посочи логична причина дискусията да се проведе при закрити врати. Не стана ясно и кой го е предложил, но е очевидно, че липсата на публичност облагодетелства вносителите, т.е. управляващите.

След тайната сбирка шефът на комисията Емил Димитров – Ревизоро (ОП) обяви пред БНР, че окончателният размер на акциза ще бъде уточнен преди законопроектът да бъде разгледан на второ четене. По думите му засега остава вариантът, според който налогът ще скочи от сегашните 26% на 40% от ставката за обикновените цигари. Това е числото, което посочи миналата седмица председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), която движи законопроекта.

Промените в акциза влизат за обсъждане в пленарна зала още днес. Проектът предизвика поредния остър сблъсък в редиците на управляващите, тъй като срещу него се обявиха депутатите от ВМРО с аргумента, че е лобистки. Разгневен от обвинението, премиерът Бойко Борисов първоначално нареди той да бъде оттеглен. Впоследствие обаче управляващите се събраха и постигнаха следния компромис – предложението да бъде одобрено, но увеличението на акциза да стане поетапно.