Медия без
политическа реклама

Британски регулатор разследва облъчването на деца с хазартни реклами

В България нито един орган не вижда проблем в клиповете с лотарии и алкохол, излъчвани по време на мондиала

Снимка: Архив
От бебе до баба у нас вече знаят къде да отидат да залагат.

Сайтовете за залагания пробиха по телевизиите из цяла Европа, особено по време на световното първенство по футбол, но там, за разлика от България, управляващите забелязаха този проблем и се канят да вземат мерки. 

Британският регулатор за рекламните стандарти ASA проверява 115 оплаквания от зрители за нарушения на законодателството от организатори на хазартни игри по време на Мондиал '2018, съобщи  "Гардиън". Според изданието броят на сигналите надхвърля четири пъти обичайния брой отпреди началото на футболния турнир. Жалбите са срещу фирми като Bet365, William Hill и Coral. Мнозинството оплаквания са за количеството и честотата на излъчените клипове. "Гардиън" изчисли, че по време на шампионата между 14 юни и 15 юли британските зрители са били

 

облъчени от общо 90 минути реклами на сайтове за залагания

 

и други хазартни форми. В сигналите се посочва, че компаниите проявяват безотговорност, като допускат клиповете да се гледат от деца и тийнейджъри, което увеличава опасността подрастващите да започнат да играят хазарт.

Регулаторът е сезиран и затова че в паузите между полувремената част от платформите за залагания са предлагали по-добри коефициенти на печалба за период от няколко минути, с което зрителите са окуражавани да залагат бързо и без особено замисляне.

"Рекламирането на кратковременните коефициенти с бонуси е сравнимо с призива "Заложи по време на мача, сега!", който не се толерира от правилата за отговорно поведение на хазартната индустрия във Великобритания", коментира говорител на ASA. Според вестника комисията проучва в момента сигналите, за да реши дали да започне мащабно разследване на хазартните компании за

 

нарушаване на британския рекламен кодекс

 

ASA не може да регулира броя и излъчванията на хазартни реклами в ефира, пояснява "Гардиън". Освен това като по време на мондиала редица законови ограничения, които забраняват на хазартните оператори да рекламират в предавания за деца или в такива, "за които е възможно да привлекат вниманието на деца", също не действат, припомня статията. Рекламите на хазарт в Обединеното кралство са позволени само след 21 ч., и то ако вървят в спортни състезания на живо. "Гардиън" споменава и че по-рано тази година Австралия е забранила рекламите на залагания дори в такива състезания, ако те се провеждат в светлата част от деня.  

В България също бе наблюдаван драстичен ръст на рекламите на хазарт по време на световното първенство. Видя се и сериозното разминаване между духа на законодателството, което на думи си поставя за цел да пази хората от негативното влияние на хазарта и на други пороци и между реалното им приложение. Стана очевидно и че

 

законите на практика не спират кампаниите на хазарт,

 

а и на алкохол, в най-гледаните предавания с широк обществен интерес, каквито са мондиалите, олимпиадите, въпреки че немалка част от тяхната аудитория са деца. Във вакханалията от хазартни реклами у нас например участваше и самият Христо Стоичков, който постоянно подканяше зрителите да залагат. В друг клип присъстваха бившите футболни национали Благой Георгиев и Валентин Илиев. Не по-различно бе положението със спиртните напитки, чиито реклами редовно присъстваха в ефира далеч преди 22 ч., въпреки че на хартия това се забранява.      

За разлика от Великобритания у нас трудно ще се намери институция, която да направи проверка или да предложи законодателно или друго решение. Тази институция със сигурност няма да е Комисията по хазарта, която по закон първа трябва да контролира дейността на организаторите на хазартни игри. През пролетта тя вече обяви, че не вижда проблем в експанзията на реклами на игри на щастието. И че единственото нарушение за цялата 2017 г. е рекламата "Шоколада само го миришем", в която участват бившите състезателки от националния отбор по художествена гимнастика. Преди това около това видео вече се бе разразил скандал, след като неправителствени организации сигнализираха, че появата на любимите на подрастващите гимнастички в клипа насърчава непълнолетните да купуват и търкат талончета.       

Едва ли и СЕМ ще каже, че България има проблем с рекламите на хазарт.

 

Съветът за електронни медии напълно си зарови главата в пясъка

 

с казуса "Шоколад" и не излезе с никакво становище. След това медийният регулатор представи работен анализ по законопроекта на "Обединени патриоти" за ограничаване на рекламния бум, в който рекламите на хазарт бяха определени като "конституционно право" за предоставяне и получаване на информация. Националният съвет за саморегулация в сферата на рекламата, който е българският еквивалент на ASA във Великобритания, също предпочита да не взема отношение. Практиката на етичната комисия вече е показала нееднократно, че тя се събира доста рядко и трудно взима решения, като обикновено е на страната на рекламодателите, отколкото на потребителите. 

Зрителите не трябва да се надяват и на депутатите в Народното събрание. Идеята да се забранят или поне ограничат рекламите по телевизията на игри на щастието, лотарии с талончета, сайтове за залагания и т.н. срещна яростен отпор. През юни с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС Народното събрание блокира за неопределено време приемането на законопроект на "Обединените патриоти", целящ ограничаването на хазартните реклами.  ГЕРБ и БСП дружно отложиха разглеждането на законопроекта въпреки предварителните изявления на лидерите на двете парламентарни групи - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, че партиите им ще окажат подкрепа. При гласуването обаче депутатите от комисията по бюджет и финанси, която е водеща по законопроекта, решиха да не гледат текстовете по същество, преди по тях да се произнесе Европейската комисия. До т. нар. нотификация депутатите обичат да прибягват напълно избирателно - само когато искат да печелят време. 

Последните изследвания на Центъра за изследване на демокрацията показаха, че за близо 10 години приходите от хазартни игри у нас са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв., като платените данъци за 2016 г. са едва 177 млн. лв. След безобразните реклами по време на мондиала печалбите ще хвръкнат още.