Медия без
политическа реклама

Аршак Галумян поставя "Дон Кихот"

Солистът на Берлинската опера прави това със старозагорския балет

Операта
Момент от репетициите.

В края на успешния сезон за балета на Старозагорската опера започнаха интензивни репетиции на новия спектакъл - "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус. Солистът и хореографът на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян е поканен от ръководството на Операта да постави голямото класическо произведение. Репетициите започнаха с балетната трупа на 5 юли, съобщиха от операта. В продължение на две седмици хореографът е успял да постави по-голямата част от балета. Добрите впечатления на Галумян се задълбочават след представлението на танцовата драма "Нестинарка" в Античния форум на 19 юли. 
"За мен като хореограф "Дон Кихот" е първото голямо класическо заглавие, което поставям и съм щастлив, че това се случва точно в Стара Загора! Всеки голям оперен театър, какъвто в момента е и Старозагорската опера, разраснала се много в последните няколко години, трябва да има в репертоара си това заглавие. За тези две седмици репетиции с трупата почти изработихме целия балет, без няколко мизансцена и без да е сглобен с декор и костюми. Танцьорите са страхотни и свършиха много и много добра работа. В хореографията си съм заложил много хумористични сцени, така че представлението да не е само за възрастни, а да е интересно и деца и младежи. Много е важно спектакълът да бъде увлекателен за младата публика. "Дон Кихот" е първият балет, който съм гледал като дете и е първият балет, в който участвах още като ученик в балетното училище." - каза Галумян.
За свой първи голям успех в кариерата си Аршак Галумян определя участието си в балета на Владимир Малаков "Ла Пери", а  последният най-голям успех за него е ролята ми на Меркуцио в балета "Ромео и Жулиета",постановка на Начо Дуато. 
С премиерата на балета "Дон Кихот" ще бъде открит на 27 ноември Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, който ще се проведе за 49-ти път.  Костюмите и сценографията на спектакъла са на големия майстор-художник Салваторе Русо /Италия/. Асистент-хореограф на "Дон Кихот" е Красина Павлова /съпругата на Аршак Галумян/ - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера.
В края на юни тази година  се състоя и премиерата на "Свободно разположени мисли" на  Аршак Галумян, като хореограф и Балет "Арабеск".