Медия без
политическа реклама

В Оксфорд подготвят огромна изложба, посветена на Толкин 

23 Юли 2018
Творчеството на класика на фентъзи жанра е обект на култово преклонение.

Нова изложба в Оксфорд, посветена на фентъзи класика Дж. Р. Р. Толкин, ще демонстрира колекция от рисунки и друг архивен материал от живота на автора. А за този, който не може да посети лично изложбата, е предвиден изложбен каталог.Той представлява голяма книга, пълна с красиви фантастични изображения.
"Каталогът Толкин: Създателят на Средната земя" (Tolkien: Maker of Middle-earth) изследва огромното творческо усилие зад трайната популярност на творчеството на Толкин. Богато илюстрована с около 300 изображения на ръкописи, карти и писма, книгата проследява творческия процес зад най-известните му литературни произведения като "Хобит", "Властелинът на пръстените" и "Силмарилион" и показва много лични снимки и документи, които никога не са излизали в печат.
Част от изображенията са акварелна рисунка, дело на Толкин за първото издание на "Хобит " в САЩ през 1937 г. На нея може да се види героят от романа Билбо, който е невидим благодарение на пръстена си, да се промъква в близост до дракона Смог, който лежи върху огромната си купчина съкровища. В допълнение към илюстрациите на "Хобит" Толкин е създал и корицата на книгата, като според бележките авторът е искал да използва 4 цвята, но според издателя това е щяло да излезе твърде скъпо.
Може да се прегледат всички изображения от колекцията в официалния онлайн каталог на изложбата, който съдържа рисунки, писма - официални и лични, снимки, бележки, нарисувани на ръка карти и още редица други творчески артефакти. Организаторите обещават, че входът ще е свободен, но трябва да се резервира билет предварително. Тя ще бъде открита на 28 октомври в  Оксфордския университет.