Медия без
политическа реклама

Македония отпразнува поканата за НАТО и отива под наблюдение в ЕС

Държавата признава, че 10 години е вървяла по грешен път

16 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Празникът в Охрид бе на брега на едноименното езеро.

Македония отпразнува с тържества в 15 града поканата за членство в НАТО, а идния вторник влиза под наблюдение от Европейската комисия, за да може догодина да започне преговори за членство в ЕС. Страната е в еуфория под мотото  "Вървим напред, Македония в ЕС и НАТО".
Премиерът Зоран Заев, който бе на празненствата в Битоля, каза: "Имахме страхотни събития. Ние осъзнаваме нашите общи стратегически цели, нашите общи мечти и надежди. Концертите по този повод са покана за обединение с всички наши политически противници по отношение на реализираните стратегически цели на страната ни - членството в ЕС и НАТО".
На тържеството в Скопие вицепремиерката и министърка на отбраната Радмила Шекеринска призна, че Македония е пропиляла много време заради погрешна политика: "Македония дълго време тъпчеше на едно място без надежда за напредък. Изпуснахме исторически шанс през 2008 г., като държава платихме много висока цена - продължителна криза, пропуснати шансове. През 2018 г. успяхме да постигнем това, което изпуснахме". Освен в Скопие и Битоля концерти имаше в Охрид, Гостивар, Кавадарци, Куманово, Прилеп, Струга, Струмица, Тетово, Щип, Велес, Кочани, Кичево и Гевгелия, предаде БГНЕС.
Следващата седмица с идването на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан започва скрининг процесът, отбеляза премиерът Зоран Заев пред гражданските организации на консултативна среща с правителството. "Целта е на правителствена сесия да стартираме процесите, а това означава, че час по-скоро трябва да подготвим държавата и с преговорна рамка, и с преговарящи екипи за процеса, за който е много важно колко време ще отнеме", каза Заев.
Той добави, че за 33-те преговорни глави на Македония ще трябват 33 работни групи, в които ще трябва да участват представители както от институциите, така и от гражданския сектор.
По отношение на референдума за името Република Северна Македония премиерът още веднъж изрази увереност, че той ще бъде успешен и че следващата седмица ще се уточни дали ще бъде задължителен или консултативен и как ще бъде формулиран основният въпрос.

------------

Зоран Заев:

Искам да кажа на всички граждани, че силите, които ни разделят, са по-слаби от тези, които ни обединяват. Силите, които ни обединяват, са датата за преговорите с ЕС и поканата за членство в НАТО. Това са силите, които отвориха нашето бъдеще. Трябва да забравим синдрома да се отричат успехите на другия, защото всеки успех е успех за всички нас, за всеки гражданин.