Медия без
политическа реклама

6000 души от фалирали предприятия са поискали пари от фонда гарант

2.218 млн. лева са изплатени на 1041 работници от 172 фалирали фирми, сочат данните на Фонда за гарантирани вземания за първите шест месеца на годината. Във фонда от началото на годината са подадени над 6000 заявления. Над половината от тях все още се обработват.

Средното обезщетение, изплатено през първото полугодие, е било в размер на 2131 лева. Става дума основно за предприятия от секторите енергетика, транспорт, металургия, лека и хранителна промишленост.

Фондът разполага с бюджет от 257 млн. лева. Преди изплащането на обезщетения се проверява дали фирмата в действителност е в несъстоятелност. В продължение на месец ревизорите правят проверка в самото предприятие и после съставят констативни протоколи.

Отказ за изплащане са получили 1714 служители на закъсали или фалирали дружества, става ясно от отчета. Една от най-честите причини за отказ е, че всъщност предприятието работи нормално и не е в процедура по несъстоятелност. Имало дори заявления от хора, на които фирмата е изплатила всички дължими възнаграждения или компенсации.

От края на март Инспекцията по труда има право да инициира откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които не са плащали заплатите на минимум една трета от работниците си за период от поне два месеца. За три месеца ГИТ е подала 27 иска в съда.