Медия без
политическа реклама

И законът за шума вся раздор сред патриотите

Илияна Кирилова

Конфликтите в патриотичната коалиция се множат. След като в събота тръгна да проверява проверките на коалиционния си партньор Валери Симеонов по морето, лидерът на "Атака" Волен Сидеров отвори фронт и срещу закона за шума, който се обсъжда в парламента по инициатива на Симеонов. От ефира на БНР Сидеров поиска проектът да се оттегли, тъй като нанася щети на туризма, гони туристите и води до загуби на бизнеса.

"Целта на вицепремиера беше да се повишат доходите в туризма. Оказва се, че става обратното", заяви Волен Сидеров. Той установил още, че при проверките на Валери Симеонов се действало като при терористичен акт и това стресирало летовниците. "Аз смятам да направя поредица от кръгли маси, дискусии, защото тук хората от бизнеса са смачкани. Тях ги е страх. Те казват: ако сега застана пред камерата ви, утре ще ми дойдат на проверка и ще ми съсипят бизнеса", добави лидерът на "Атака", според когото при проверките на Валери Симеонов се действало избирателно. Сидеров подчерта, че работата на Симеонов като вицепремиер била да координира действията на ведомствата, а не да "ходи като шериф, да свиква щабове и да притиска бизнеса".

Лидерът на "Атака" доразви възгледите си и по другата спорна тема в коалицията - промените в закона за приватизацията, инициирани от "Атака" и ВМРО, заради които Симеонов заплаши да напусне коалицията. Според вицепремиера текстовете са лобистки и ще спестят 58 млн. лв. на братята Домусчиеви от неустойки за неизпълнение на договора за БМФ. Сидеров не скри това, но се аргументира, че без този закон щяло да се стигне до несъстоятелност на БМФ, а държавата да изгуби 300 млн., не 50 - за което цитира анонимни експерти от Агенцията за приватизация. Той освен това отхвърли обвиненията в лобизъм, защото защитавал "български бизнесмени". Руси Статков от надзорния съвет на Агенцията за приватизация обаче твърди, че въобще не става дума за 58 млн., а за много повече, тъй като освен Домусчиеви промените ще засегнат и други сделки - "Булгартабак", "Нефтохим" и др.