Медия без
политическа реклама

Майките на деца с увреждания готвят нова серия от протести

Най-малко 150 000 ще бъдат ощетени от наредбата за медицинската експертиза, прогнозират лекари от ТЕЛК

Илияна Кирилова

Нова серия от протести готвят майките на деца с увреждания. Първият ще е на 30 юли пред сградата на парламента и ще е под надслов "Бягство от отговорност". След като напуснаха работната група за изготвяне на проект на закон за хората с увреждания за това, че социалното министерство не е включило нито едно от техните искания, те обявиха, че този път протестните им действия ще са много по-драстични.

Напрежение ескалира и заради наредбата за медицинската експертиза. Според организации на хора с увреждания тя ще ощети не по-малко от 150 хил. души, а според лекари от ТЕЛК ощетените ще са дори 200 000. С новите правила за изчисляване на процента на неработоспособност и отпадането на досегашната формула с натрупване те ще загубят правото си на подкрепа от държавата за вида и степента на увреждането, което имат. Под чертата на държавното подпомагане ще останат хора със заболявания, носещи от 50 до 70 процента инвалидност, като хората с епилепсия  и шизофрения например, чиято диагноза носи 40% увреждане, коментираха от организациите на хора с увреждания. Други пък ще паднат под 90% и ще загубят право на чужда помощ.

Промените в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи бяха приети от правителството след серия от протести, бурни дебати и накрая с много компромиси и несъгласие от страна на повечето социални партньори. Но и с уговорката, че след шест месеца работа по новия регламент ще последва мониторинг. Според здравното министерство, което е и вносител на текстовете, промените ще синхронизират правилника с последните изменения на Закона за здравето, а новите правила ще затегнат контрола върху целия процес на медицинската експертиза.