Медия без
политическа реклама

Теодосий Спасов ще открие академия "Алегра"

В Русе ще се съберат млади музиканти и маестри от 20 държави

Името на академията неслучайно идва от латинската дума "весел" - майсторските класове преминават в непринудена творческа обстановка.

От 12 юли

С концерт на централния русенски площад на кавалджията Теодосий Спасов и млади музиканти от швейцарската столица Берн започва петото издание на Музикална академия "Алегра". Идеята да събира млади музиканти и опитни и известни имена от филхармоничната сцена е на соло контрабасиста на Симфоничния оркестър в Люцерн Петър Найденов. Той е випускник на русенското Музикално училище и този сантимент го провокира през лятото да прави своя роден град един малък център за творческо общуване между млади музиканти от различни краища на планетата и зрели и доказани маестри, които водят майсторските класове в "Алегра". 

Музикалната академия край Дунав започна през 2014 г. с три майсторски класа, а публиката в Русе тогава получи и три прекрасни концерта. Тази година класовете вече са осем. Участниците са 80 от 20 държави, а концертите, които ще зарадват меломаните, са 15. 21 от студентите в мастеркласовете са българи. 

За първи път в рамките на академията ще има и джаз концерт - той пък ще бъде в партньорство на Теодосий Спасов с пианиста Ивайло Ковачев. Предстоят също камерен концерт с музика на Бетовен и Крайслер, в който публиката ще чуе цигуларката Екатерина Фролова и пианиста Веселин Станев, рецитал на Андреас фон Вангенхайм, класическа китара, с творби от Бах, Жисмонти, Хайдн и Дюплеси, Ден на тромпета с изпълнения на тромпетиста Вим ван Хаселт и приятели. Специален акцент е премиерното представяне на фестивалния оркестър "Алегра" - на 18 юли той ще изпълни под диригентството на Дружелюб Янакиев произведения на Бритън, Офенбах, Барток и Пиацола, солисти ще бъдат цигуларят Шаоминг Уанг и челистът Петер Шомодари. 

Фестивалният оркестър ще се сформира за първи път от участниците в струнните майсторски класове. Тази година "Алегра" включва два цигулкови класа, които ще водят немският професор Себастиан Хаман и концертмайсторът на цюрихската опера Шаоминг Уанг. Виолистите ще работят с професор Шаову, челистите - със соло челиста на Виенската филхармония Петер Шомодари, който се ангажира и с класа по камерна музика. За традиционните вече класове по пиано соло и клавирни дуа като водещи са поканени Аглика Генова и Любен Димитров. Класа по тромпет ще води проф. Вим ван Хаселт от Университета за музика в германския град Фрайбург, а със студентите по класическа китара ще се занимава проф. Андреас фон Вангенхай, преподавател в Университета за музика в Карлсруе и в Люцерн.  

От тази година "Алегра" предприема и разширяване на територията - фестивалният оркестър ще изнесе концерти и в Силистра и Разград. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?