Медия без
политическа реклама

Победителката в "Евровизия" плагиатствала от Джак Уайт

05 Юли 2018
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нета Барзилай на финала на "Евровизия".

Американската компания "Юнивърсъл мюзик" твърди, че авторите на победилата в конкурса "Евровизия 2018" песен Toy, изпълнена от Нета Барзилай от Израел, са плагиатствали. Обвинението предизвика голямо вълнение в израелските медии. Според "Юнивърсъл" част от песента Toy напомня хита Seven Nation Army от 2003 г. на групата "Уайт страйпс", написана от певеца, композитор и китарист Джак Уайт. Лейбълът е изпратил официално писмо с претенции до композиторите на песента Дорон Медали и Став Бергер преди около две седмици. 

В. "Аарец" отбелязва, че в съответствие с правилата на конкурса "Евровизия" всички участващи в него композиции трябва да са оригинални. Ако бъде потвърдено, че Медали и Бергер са плагиатствали, Барзилай може да бъде дисквалифицирана и лишена от титлата, а правото да организира конкурса "Евровизия 2019" да бъде отнето на Израел.

Според в. "Йедиот ахронот" двете страни в спора могат да се договорят помежду си през следващите няколко седмици и да избегнат съдебния спор. За целта Медали и Бергер ще трябва да предоставят на американския звукозаписен гигант правата върху песента Toy или част от тях.