Медия без
политическа реклама

Бургас с филмов фестивал за трети път

20 Юли 2018
снимка: София филм фест
"Безкрайната градина" все още е рядко показван по кината.

До 27 юли

 

От днес Бургас за трето поредно лято е домакин на свой филмов фестивал. В продължение на седмица край морето ще бъдат показани над 30 заглавия от региона, като много от кинематографистите ще пристигнат за лични срещи с публиката. Българското предложение е "Безкрайната градина" - филмовият дебют на именития театрален режисьор Галин Стоев, все още само с няколко спорадични прожекции пред публика. Гръцкият "Синът на София" (реж. Елена Псику), "Стремглаво" (Украйна, Марина Степанска), "Гостът" (Турция, Андач Хазнедароглу), "Зер" (Турция, Казим Йоз) са сред подбраните заглавия. "8'19'' по сценарий на Георги Господинов ще закрие фестивалната програма. В документалната селекция ще видим филми от Турция, Белгия, Гърция, Русия, Англия, Украйна, България. 

Фестивалът има и конкурсен характер - най-добрите ще избере международно жури в състав Христо Илиев-Чарли, Анна Горанова, Пипо Медзапеза, Вано Бурдули, Павел Кита и Педро Фернандес Дуарте, а зрителите отново ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда - тази на публиката.
За пръв път официален партньор на бургаския фестивал е "Ню Бояна Филм". Студиото ще връчи на победителя в категорията за най-добър пълнометражен филм наградата "Дани Лернер" в размер на 10 000 евро под формата на услуги, които могат да бъдат използвани в реализацията на следващ проект. 

Тази година форумът ще представи и късометражни филми на талантливи млади бургаски режисьори, които лично ще разкажат повече на живо - инициатива, имаща за цел да се превърне в трибуна на бургаските творци. В съпътстващата програма на фестивала интерес предизвиква Сценарната работилница, която ще се проведе на остров Света Анастасия с водещия български сценарист Симеон Венциславов ("Посоки", "Ага"), както и четене и разговор с Георги Господинов и неговата нова книга "Всичките наши тела". 
 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?