facebook
twitter

Чужбина

Бивш член на Европейската сметна палата е обвинен в злоупотреби с 500 хил. евро

Представител на Белгия в институцията използвал пари на данъкоплатците за лични цели
332
Пресслужба на ЕК
Обвиненият във финансови измами белгиец Карел Пинкстен е бил член на Европейската сметна палата от март 2006 г. до април 2018 г.

Бивш високопоставен член на Европейската сметна палата е обвинен в злоупотреба с ресурси и публични активи, възлизащи на 500 000 евро, докато е работил в институцията, съобщи електронното издание "ИЮ Обзървър". Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е приключила разследването на бившия представител на Белгия в институцията Карел Пинкстен и е предала заключенията си на Европейската сметна палата и на властите в Люксембург, където е базирана. "Разследването на ОЛАФ откри злоупотреби с активи на Европейската сметна палата, както и нарушения на етичните задължения", се казва в прессъобщението на ОЛАФ. Не става ясно кои точно "етични задължения" е нарушил с действията си Карел Пикстен, но това може да означава, че е била застрашена независимостта му като одитор. Според "ИЮ Обзървър" едно от провиненията на белгиеца е, че си е позволил да осъществява лични пътувания за сметка на европейските данъкоплатци. 

Базираната в Люксембург Европейската сметна палата е независим орган, в който всяка от 28-те държави членки има свой представител. Основната функцията на институцията е да контролира дали правилно се харчат средствата от бюджета на ЕС. От Сметната палата потвърдиха, че са получили заключението от разследването на ОЛАФ.  "Напълно неприемливо е държавен служител да злоупотребява със заеманата от него длъжност, за да получава финансова изгода", се казва в изявлението на ведомството. Оттам добавят, че всички съмнения за неправомерно харчене или злоупотреби с парите на европейските данъкоплатци се разглеждат "с голяма загриженост". Европейската сметна палата отбелязва, че е подала сигнал в ОЛАФ по случая "Пикстен" още през октомври 2016 г., след като получила няколко сигнала. "Категорични сме, че този случай не трябва да нанася никакви щети на европейския бюджет и незаконно използваните средства ще бъдат възстановени", се казва още в разпространеното изявление. 

 

ПРОФИЛ

Белгиецът Карел Пинкстен, който беше член на Европейската сметна палата от март 2006 г. до края на април 2018 г., се опита да получи трети мандат в институцията миналата година, но не беше одобрен при тайното гласуване от бюджетната комисия на Европейския парламент. Той е бивш министър на земеделието и на отбраната на Белгия. 


 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се обявиха и срещу "Турски поток"

13.11.2018

1272 28
ЕС и Лондон договориха сделка за Брекзит

13.11.2018

1331 17
Меркел се обяви "за" създаване на европейска армия

13.11.2018

1259 42

Коментари

Begemot
снимка на Begemot

Чиновници, сър! Един има ишиас, друг "етични проблеми" за половин милион евро, ако се разровят, сигурно ще извадят десетки, ако не и стотици: те са армия, легион от лапачи за сметка на европейския данъкоплатец. Нашите са просто по-нагли и по -балкански, иначе все същите. Европа и ЕС, по специално, са  истинският развъдник на корупция и мошеничество, ние наивно си мислим, че те ще ни оправят.

Влез или се регистрирай за да коментираш