facebook
twitter

Чужбина

Бивш член на Европейската сметна палата е обвинен в злоупотреби с 500 хил. евро

Представител на Белгия в институцията използвал пари на данъкоплатците за лични цели
336
Пресслужба на ЕК
Обвиненият във финансови измами белгиец Карел Пинкстен е бил член на Европейската сметна палата от март 2006 г. до април 2018 г.

Бивш високопоставен член на Европейската сметна палата е обвинен в злоупотреба с ресурси и публични активи, възлизащи на 500 000 евро, докато е работил в институцията, съобщи електронното издание "ИЮ Обзървър". Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е приключила разследването на бившия представител на Белгия в институцията Карел Пинкстен и е предала заключенията си на Европейската сметна палата и на властите в Люксембург, където е базирана. "Разследването на ОЛАФ откри злоупотреби с активи на Европейската сметна палата, както и нарушения на етичните задължения", се казва в прессъобщението на ОЛАФ. Не става ясно кои точно "етични задължения" е нарушил с действията си Карел Пикстен, но това може да означава, че е била застрашена независимостта му като одитор. Според "ИЮ Обзървър" едно от провиненията на белгиеца е, че си е позволил да осъществява лични пътувания за сметка на европейските данъкоплатци. 

Базираната в Люксембург Европейската сметна палата е независим орган, в който всяка от 28-те държави членки има свой представител. Основната функцията на институцията е да контролира дали правилно се харчат средствата от бюджета на ЕС. От Сметната палата потвърдиха, че са получили заключението от разследването на ОЛАФ.  "Напълно неприемливо е държавен служител да злоупотребява със заеманата от него длъжност, за да получава финансова изгода", се казва в изявлението на ведомството. Оттам добавят, че всички съмнения за неправомерно харчене или злоупотреби с парите на европейските данъкоплатци се разглеждат "с голяма загриженост". Европейската сметна палата отбелязва, че е подала сигнал в ОЛАФ по случая "Пикстен" още през октомври 2016 г., след като получила няколко сигнала. "Категорични сме, че този случай не трябва да нанася никакви щети на европейския бюджет и незаконно използваните средства ще бъдат възстановени", се казва още в разпространеното изявление. 

 

ПРОФИЛ

Белгиецът Карел Пинкстен, който беше член на Европейската сметна палата от март 2006 г. до края на април 2018 г., се опита да получи трети мандат в институцията миналата година, но не беше одобрен при тайното гласуване от бюджетната комисия на Европейския парламент. Той е бивш министър на земеделието и на отбраната на Белгия. 


 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Поне 78 са жертвите на пожар в столицата на Бангладеш

21.02.2019

92
Захарова: Доскоро НАТО иронизираше оръжията ни, а сега се изнерви

21.02.2019

2861 56
Двама британски министри са "на нож" заради Брекзит

21.02.2019

1031 6

Коментари

Begemot
снимка на Begemot

Чиновници, сър! Един има ишиас, друг "етични проблеми" за половин милион евро, ако се разровят, сигурно ще извадят десетки, ако не и стотици: те са армия, легион от лапачи за сметка на европейския данъкоплатец. Нашите са просто по-нагли и по -балкански, иначе все същите. Европа и ЕС, по специално, са  истинският развъдник на корупция и мошеничество, ние наивно си мислим, че те ще ни оправят.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×