facebook
twitter

Чужбина

Европейците ще пътуват свободно до Великобритания

Лондон обаче ще прекрати свободното движение на хора, които търсят работа и миграция, пише в Бялата книга на правителството
1926
ЕПА/БГНЕС
Проевропейски настроени британци продължават да протестират срещу Брекзит пред парламента в Лондон.

Великобритания представи вчера дългоочакваната Бяла книга за Брекзит, съобщиха световните агенции. Според нея се планира разграничаване от правилата на ЕС за услугите, което означава по-ниско ниво на достъп до Обединеното кралство. Също така ще се прекрати свободната миграция на хора между Евросъюза и Великобритания и пряката юрисдикция на Европейския съд на британска земя. Планира се ново партньорство в областта на сигурността, което предвижда Великобритания да остане в Европол и Евроджъст. Заложено е европейските граждани свободно да пътуват до Острова като туристи и временно по бизнес. Представителите на бизнеса пък ще може да прехвърлят "талантливите си служители" от Великобритания в ЕС или обратното след Брекзит, пише още в стратегията. В документа се казва, че правителството е подготвено да позволи на европейските граждани да пътуват свободно без виза на Острова като туристи и за временна работа, а също така се позволява на студенти от съюза да учат във Великобритания.

Лондон и Брюксел ще подпишат договор за "обща хармонизация" на правилата и изискванията, който ще позволи да се остави отворена границата между британската област Северна Ирландия и Република Ирландия. Границата между ЕС и Великобритания ще се смята за "обща митническа територия".

Въпреки че в Бялата книга се подчертава, че ще се прекрати свободното движение на хора в края на преходния период през декември 2020 г., в документа пише, че ще е необходимо да се признае "дълбочината на отношенията и тесните контакти между народите на Обединеното кралство и ЕС". Поддръжници на "твърдия" Брекзит са разтревожени, че гражданите на ЕС ще имат преференциален достъп до Великобритания в сравнение с другите страни. Но правителствени източници намекнаха, че теоретично е възможно и с други страни да се сключат подобни споразумения в бъдеще, пише "Гардиън". Ще има повече пречки по отношение на достъпа на Великобритания до пазара на ЕС след Брекзит в сравнение с днес, като британският парламент ще има право да одобрява отклонения от правилата на Брюксел.

Публикуването на документа вчера беше придружено от хаотични сцени в парламента, след като стана ясно, че повечето депутати не са се сдобили с документа. Бялата книга е описвана като най-важния документ от референдума през юни 2016 г. Именно тя доведе до оставките на външния министър Борис Джонсън и министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, които не са съгласни с тези компромисни решения.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Банкерът Стивън Баркли е новият министър за Брекзит

16.11.2018

321
Съдия нареди на Тръмп да върне акредитацията на журналист от Си Ен Ен

16.11.2018

971 33
Финландия обвини Русия в смущаване на GPS сигнала по време на ученията на НАТО

16.11.2018

2631 81

Коментари

Boev
снимка на Boev

При развод децата винаги страдат.

Този мушморок на снимката да свиква от сега...

Влез или се регистрирай за да коментираш