Медия без
политическа реклама

Бизнес и политици искат президентът да спре спорните промени за бензиностанциите

Илияна Кирилова
Протестът на 11 юли пред Министерския съвет.

Броженията срещу спорния Закон за горивата, който на практика създава административни и финансови тежести за малките играчи в петролния бизнес, продължават.  В четвъртък се появиха нови позиции срещу промените в режима за бензиностанциите. В две независими позиции представители на бизнеса и политици призоваха президента Румен Радев да наложи вето срещу закона, гласуван от Народното събрание.

"Конкретните действия на всеки един въвлечен в процеса, включително и вашата реакция, ще осветлят кой къде седи спрямо негласната "коалиция "Лукойл". Очакваме президентско вето върху така приетия закон, за да се изяснят съмнителните обстоятелства преди неговото влизане в сила", пише в позицията си "Демократична България". Според дясната коалиция законът е картелен - в полза на големите играчи на пазара на горива и в ущърб на малките фирми, а основните му вносители трябва да бъдат разследвани за конфликт на интереси. Подозренията им са насочени към депутата Емил Димитров, който "си внася законопроект, отказва да назове авторството му, разглежда го в собствената си комисия и явно лобира за приемането му". Политическата формация настоява държавният глава да наложи вето върху закона, а антикорупционната комисия да разследва вносителите на закона за конфликт на интереси. От "Демократична България" смятат, че при установена злоупотреба с власт трябва да се намеси и прокуратурата.

Също в четвъртък и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска президентът Радев да блокира закона. В открито писмо АИКБ твърди, че текстовете създават възможности за репресивни мерки за малките предприятия в сектора. Като пример АИКБ посочва високите изисквания за уставен капитал, определени без законова или икономическа логика и аргументация. Държавата има достатъчно механизми за контрол на сектора и без новия закон, се казва в позицията.

Законът за административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и нефтени продукти, както е пълното му име, вдигна на безпрецедентни протести дребните дистрибутори и търговци на бензин и нафта. На 11 юли те протестираха пред парламента, а от Националното сдружение на търговците на горива обясниха, че промените не са от полза нито за бюджета, нито за производителите, нито за икономиката.

Дори в средите на управляващите законът внесе разкол. Вицепремиерът Валери Симеонов застана на страната на малките, но не успя да наложи позицията си.  

Преди десетина дни от "Демократична България"  коментираха, че законът за горивата брутално противоречи и на българската Конституция, и на правото на ЕС и дори да влезе в сила, рано или късно ще бъде отменен.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?