Медия без
политическа реклама

Българка и французойка тръгват по "Пътищата на лятото"

11 Юли 2018
Ан дьо Колбер-Христофоров с годините се сдоби с много почитатели в България.

Художествена галерия-Добрич
До 10 август

 

Творчеството на две художнички от различни поколения, свързани с дългогодишно приятелство и копнеж по странствания, представя изложбата "Пътищата на лятото", която се открива довечера в Художествената галерия в Добрич. Французойката Ан дьо Колбер-Христофоров и българката Елена Панайотова намират творчески диалог в обща колекция, която преплита различни арт концепции, но и общо разбиране за присъствието на формите, цветовете и усещанията в живописта.

Ан дьо Колбер-Христофоров е родена през 1936 г. в Люк, Прованс, Южна Франция, и е потомка на  Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж. В произведенията й светът е видян по магически начин и е претворен с ярки цветове в картини и гоблени. Художничката е участвала в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия. Жорж Дарвил, собственик на галерия "Аркур" в Париж, казва за нея: "Една врата се открехна пред мен, когато видях творбите на Ан Христофоров. Бях завладян от форми, цветове, усещания, които никога не бях виждал или изпитвал. Ан Христофоров е творец, който неудържимо ни въвлича в своя свят, в който проблясват цветове и оригиналност. Тя е далеч от всякакви социални ограничения и не принадлежи към никаква школа. Пренебрегвайки безплодния академизъм, но владееща въображението до съвършенство, тя броди величествено в един светъл имагинерен свят, който за смаяния зрител е откровение и вълшебство. Само свободните и изключително продуктивните творци, а Ан Христофоров принадлежи към тях, могат да докоснат универсалното...".

Елена Панайотова е родена през 1964 г. в София в семейството на художниците Жана Костуркова и Тодор Панайотов. През 1989 г. завършва Художествената академия, специалност "Живопис", в класа на проф. Д. Добрев. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Работи в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията. Художник с широка култура, перфекционист, резониращ на обществените явления, които намират отражение в темите, които разработва. Тя винаги търси разнообразие, граничещо с хаотичност, но и педантично се вглежда в детайла. Работите й са подчинени на заобикалящата ни вещественост, сякаш сама за себе си, но заедно с това крият добре обмислени послания.