Медия без
политическа реклама

СБХ представя в салона си регионалните школи

Две представителни изложби - на художниците от Благоевград и от Велико Търново, отбелязват годишнини на арт сдруженията

СБХ
Изложбата на "Шипка" 6 е част от поредицата изяви на великотърновските художници по случай юбилея.

До 30 юли
"Шипка" 6

Със сборна изложба на 60 автори Дружеството на художниците в Благоевград отбелязва своята 60-годишнина, а 146 техни колеги от Велико Търново празнуват с паралелна експозиция своя 70-и юбилей. Домакин и на двете представителни колекции е изложбеното пространство на Съюза на българските художници на столичната улица "Шипка" 6. До 30 юли ценителите ще могат да видят най-доброто от творчеството на съвременните автори, които творят в двата български града, макар мнозина от тях да се радват и на национална известност.
Историята на художниците от Благоевград започва през 1956 г., когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредяват Дружество на художниците в града. Първата голяма изложба на арт организацията се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 г. Същата година към групата се създава Художествен съвет с председател Христо Бараковски, в който в различни години участват още Лили Попова, Стефан Попов, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. В ръководството на благоевградската група се включват още много видни творци от града - Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев. Важни за духа на приемственост са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров и Иван Тасев. 1962 г. е и годината, в която художниците се сдобиват със собствена изложбена зала на ул. "Крали Марко" №8.
Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново е създадено през 1948 г. като Дружество на великотърновските художници и за своите 70 години съществуване събира и представя творбите на пет поколения творци, живели и творили в старопрестолния град. Сред тях са Борис Денев, Васил Стоилов, Любен Зидаров, Рафаел Михайлов, Янаки Манасиев и др., които поставят фундамента и задават високите художествени стандарти на културния живот в регионален и национален мащаб. Годишнината е повод за организирането на три представителни изложби: първата - в зала "Рафаел Михайлов" във Велико Търново (20 март - 18 април 2018 г.); в галерия "Илия Бешков" в град Плевен (20 април - 4 май 2018 г.) и в галерията на СБХ - ул. "Шипка 6", София (17 - 30 юли 2018 г.). В изложбите вземат участие 149 художници с 323 творби в цялото многообразие на пластичните и визуалните изкуства: живопис, скулптура, графика, рисунка, илюстрация, графичен дизайн, керамика, витраж и арт стъкло, арт инсталация, фотография и текстил. Експозициите включват както търновски художници, започнали творческия си път още през 70-те и 80-те години на миналия век, така и млади и креативни автори, които се интегрират в творческия живот на града в последното десетилетие. Творбите на художниците, които вече не са сред нас, като Ангел Ангелов, Благой Иванов, Вельо Митев, Георги Костов, Красимир Добрев-Доктора, Маргарита Пуева и Ненко Маров, притежание на фонда на Художествена галерия "Борис Денев", са представени в изложбите чрез мултимедийна презентация.