Медия без
политическа реклама

ФБР задържа агентка на Москва

Обвинението бе отправено, докато в Хелзинки Тръмп и Путин отхвърлиха руска намеса в политиката в САЩ

18 Юли 2018
Комсомолская правда
Снимка на Бутина от страницата й в социална мрежа.

Министерството на правосъдието на САЩ обвини 29-годишната рускиня Мария Бутина в тайни действия като агент на Русия в САЩ. Това стана, докато в Хелзинки президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин проведоха първа официална среща и на пресконференция след нея категорично отхвърлиха руска намеса в политиката и изборите на САЩ. Според първоначалните съобщения Бутина живее във Вашингтон и е арестувана по обвинения в заговор за действие като представител на руското правителство, докато изгражда контакти с американски граждани и се инфилтрира в политически организации.

ФБР смята, че тя е действала по наставленията на високопоставен служител в руското управление, който работил за централната банка на Русия и е обект на санкции от САЩ. Бутина е била задържана в неделя и ще се изправи пред съда в сряда, за да се прецени доколко са основателни подозренията, има ли нужда те да бъдат доразследвани и дали тя ще остане зад решетките през това време. От документите, внесени в съда, става ясно, че тя е уреждала вечери във Вашингтон и Ню Йорк в опит да си създаде връзки с американски политици и да изгради "таен канал" за комуникации с цел да "проникне в апарата за взимане на национални решения в САЩ с цел да прокарва интереси на Руската федерация".

Междувременно разузнаването на САЩ опроверга президента Тръмп, който след разговорите си с Путин в Хелзинки заяви: "Не виждам никаква причина руснаците да са се месили (в предизборната кампания). Имам голямо доверие към хората от моето разузнаване, но ще им кажа, че президентът Путин беше изключително силен и мощен в отричането днес." Тръмп освен това каза, че продължаващото разследване за руска намеса е "катастрофа за страната ни".

"Съвсем ясни сме в оценките си за руската намеса в изборите през 2016 г. и продължаващите и масови усилия на руснаците да подкопават нашата демокрация и ние ще продължим да предоставяме неподправени и обективни разузнавателни данни в подкрепа на националната ни сигурност", отвърна му от САЩ Дан Коутс, директор на националното разузнаване на САЩ. 

На продължителната пресконференция Тръмп нито веднъж не критикува Путин и зае пред цял свят неговата страна в скандала, с което шокира разузнавателната общност в САЩ, мнозина сенатори и конгресмени, както и съюзници на Вашингтон. Това става броени часове след като 12 разузнавачи на руската армия бяха поименно посочени и обвинени с подробно изброяване на факти в участие в намесата в американския политически процес. На пресконференцията Путин предложи спецпрокурорът Робърт Мълър да работи заедно с руското следствие по разследването на киберпрестъпления срещу американски политически организации и заяви, че се надява на реципрочност от американска страна и даде пример с това да се позволи на руски следователи да разследват и разпитат официални американски представители и граждани като шефа на "Хермитидж Кепитъл" Бил Браудър, чийто адвокат Сергей Магнитски бе убит, след като разкри огромна корупционна схема по върховете на властта в Русия. Браудър бе начело на усилията в САЩ и други страни по света да бъдат приети т.нар.закони "Магнитски". Тръмп определи това като "интересна идея" и доказателство, че Русия не се е месила във вътрешната политика на САЩ.

------

Бил Браудър в статия за "Тайм":

"Най-голямата грешка в офертата на Путин да ме размени с 12-те руски агенти е, че се обърна към погрешния държавен лидер. Макар че съм роден в Америка, аз емигрирах в Обединеното кралство преди 29 г. и сега съм британски гражданин. Ако наистина ме иска, по-добре да говори с Тереза Мей, която сигурно има какво да му каже, особено след като руски агенти разпръснаха военния невропаралитичен новичок в Солсбъри, Великобритания."

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?