facebook
twitter

Технологии

На Енцелад има всички условия за живот

531
Уикипедия
Така изглежда Енцелад.

Наскоро учените откриха органични съединения в гейзер на луната на Сатурн Енцелад. Това откритие дава нови надежди, че живот може да има и в други части на Вселената. Данните на сондата "Касини" категорично отчитат наличието на сложни органични молекули на иначе покритата с лед луна на Сатурн.

Учените по целия свят, особено тези, които са заинтригувани от ксенобиологията, твърдят, че в сравнение с другите луни в Слънчевата система Енцелад има най-голям шанс да е дом на някаква форма на живот. Защо? Защото става дума за луна, която под ледената кора има топъл океан и каменно ядро. Последни проучвания показват, че океаните на Енцелад съдържат прости органични съединения, минерали и молекулярен водород, което е много важен източник на химическа енергия.

Наскоро публикуваните резултати от проучванията сочат, че океанът на Енцелад също съдържа сложни органични съединения, добавяйки още един аргумент в полза на теорията, че тази луна на Сатурн има основните химически условия за възникване на живот. Всъщност на друго място в Космоса не са откривани всички необходими елементи за живот - само на Енцелад. 

Това откритие не е окончателно доказателство, че на далечната луна има живот, но доказва, че нейният океан е място, където могат да се осъществят химичните реакции, необходими за възникване на микроорганизми. Как са взети проби? Енцелад има много пукнатини, от които към Космоса излизат струи от пара и лед. На 28 ноември 2015 г. "Касини" прелита през такъв поток и събира проби. Учените от Югозападния институт, Университета в Хайделберг и други институции прегледаха тези данни и откриха следи от големи, сложни органични въглеродни вещества. Това откритие се потвърждава чрез сравняване на спектралните линии с аналогов експеримент, осъществен на Земята. Учените предполагат, че тези вещества се появяват в резултат на химични реакции в топлата вода, която влиза в контакт с каменното ядро ​​на луната. "За първи път открихме толкова големи и сложни молекули в извънземен воден свят", обяснява Нозаир Каваца, учен от университета в Хайделберг. Важно уточнение - той признава, че засега учените не могат да решат дали източникът на тези вещества е биологичен или геологичен. И в двата случая може да възникнат микроорганизми. "Има подобни хидротермални извори на Земята и има много организми, които живеят върху тях", казва Каваца.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Гугъл мапс" случайно разкри секретни обекти на Тайван

16.02.2019

983 1
Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3375 43
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1956 27

Коментари

Утринен зов

Аналогов или аналогичен експеримент.

Mavrodinov
Бог продължава с експериментите

Влез или се регистрирай за да коментираш

×