facebook
twitter

Технологии

Пилетата отново могат да станат динозаври

613
Динозаври могат да се появят чрез обратен инженеринг.

Вдъхновени от генетичните изследвания на палеонтолога д-р Алън Грант - герой от поредицата Jurassic Park, учените смятат, че биха могли да създадат жив динозавър и това ще им отнеме само от 5 до 10 години. Джак Хорнер, който работи като консултант по четирите филма на сериала, вярва, че отговорът се крие в... пилетата.

В началото на 90-те години на миналия век, когато Хорнър е бил съветник на Стивън Спилбърг, учените предполагали, че ключ за възможно създаване на динозаври се крие в тяхното ДНК - комар ухапал динозавър, а после бил залят от смола и т.н. По-нататъшни изследвания на остатъците от ДНК обаче показват, че те са разрушени и първоначалното предположение е отхвърлено. 

Учените от "Харвард" и "Йейл" се обръщат към процеса на обратна еволюция, т.е. да върнат днешните пилета към техните праисторически корени.

"Разбира се, птиците са динозаври, ние просто трябва да ги "поправим", за да изглеждат по-скоро като тях", казва д-р Хорнър пред списание People. 

Той цитира четири основни разлики между динозаврите и сегашните птиците. Това са: опашките, горните и долните крайници и устата.

Хорнър и неговият екип вече са работили върху промените в някои елементи в генетиката на пилетата, като са манипулирали техните ембриони. С обратен инженеринг той е успял да създаде пилета, които приличат на велосипатор, но не е постигнал голям напредък при крилата и краката.

"Опашката е най-важната част от проекта. Напоследък успяхме да постигнем нещо, което ни дава надежда, че тази работа няма да продължи дълго", добавя той. Открили са, че през годините на еволюцията определен ген е "изключен" - и така той предотвратява опашката да расте и да се развива.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Гугъл мапс" случайно разкри секретни обекти на Тайван

16.02.2019

983 1
Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3377 43
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1956 27

Коментари

67

Големи опити, големо чудо - ми те си приличат, само трябва да се огледа човек!
This is a baby Blue Heron.

П.П.Поради неизвестна ми причина горният линк не излиза подчертан. Просто натиснете на английския текст и ще видите как изглежда като малък синият жерав! 

 

D4D5
снимка на D4D5

Мда, същото е. Едва ли не. :D

 

И котките - същински тигри, ма еволюцията ги е подминала. :D

D4D5
снимка на D4D5

Те ако можеха, да беха станали отдавна. 

Кире

Играйкат си. А филмите може да станат реалност... 

Доси

Играчка - плачка

Tiamatt

Най-добре хич да не се пробват, това е опасна игра с природата.

Памфуций
снимка на Памфуций

"Разбира се, птиците са динозаври, ние просто трябва да ги "поправим", за да изглеждат по-скоро като тях", казва д-р Хорнър пред списание People. 

 

Трябва??? Бахти любопитната маймуна.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×