facebook
twitter

Наблюдател

Бомбата със застаряващото население ще гръмне след 50 г.

България ще намалее до 4.9 млн., според демографската прогноза на Европейската комисия, до 2070 г.
Pixabay

Застаряването на населението и социалните, икономически и бюджетни последици от него са сред основните предизвикателства, пред които са изправени редица европейски държави. Това разкрива обновеният доклад на Европейската комисия. В него ЕК разглежда прогнозите за демографското развитие и ефектите му върху пенсионните системи, здравеопазването, образованието и социалната защита. Фактите и очакванията са доста песимистични. Особено нерадостни са числата за България. Брюксел очаква към 2070 г. нацията ни да се стопи до 4.9 милиона души, а бюджетните разходи за възрастните хора ще достигнат своя пик през 2060 г., когато ще представляват над една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

 

 ЗАСТАРЯВАНЕТО В ЕС

Основната цел на проучването и дългосрочните демографски прогнози е адаптирането на бюджетните политики към измененията в структурата на населението. В най-общ план докладът прогнозира незначителен ръст на населението на ЕС до 2070 г. – от 511 до 520 милиона души, но ще има значителни изменения в структурата на населението. Хората в трудоспособна възраст (между 15 и 64-годишна възраст) ще намалеят значително – от 333 на 292 милиона души за същия период.

Важно е да се отбележи обаче, че този сценарий все пак разчита на увеличение на раждаемостта, на лек спад на нетната миграция, както и на чувствително увеличаване на очакваната продължителност на живота. Тази тенденция обаче е съчетана и с очаквано увеличение на участието на работната сила, особено при жените и хората в пенсионна възраст. На практика очакваната структура на населението на ЕС към 2070 г. е с почти равномерно разпределение между отделните възрастови групи.

Ясно е, че застаряващото население ще постави натиск върху публичните разходи за пенсии, здравеопазване и социални грижи. Любопитно е, че при повечето държави пикът на дела на разходите, свързани с напредването на възрастта, не е в края на разглеждания период, а между 2050 г. и 2060 г., най-вече в резултат на неравномерните демографски тенденции.

Само в няколко държави се очаква спад на дела на тези разходи от БВП, като най-ясно изразен е той в Гърция, Франция и Унгария. Струва си да се отбележи и че новото изследване е малко по-песимистично от предишното по отношение на разходите, като прогнозира малко по-голям дял спрямо публикуваното за 2015 г.

 

ПРОГНОЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

 

Преди да преминем към ефектите от застаряването, които изследването прогнозира за България, си струва да разгледаме и направените допускания, които обуславят очакваното развитие. Към 2070 г. ЕК залага очаквана продължителност на живота от 83.3 години за мъжете и 87.8 години за жените, или увеличение с по около десет години и при двата пола. Това се съчетава с обръщане на тенденцията при нетната миграция от отрицателна към положителна, свиване на населението до 4.9 милиона души и относително задържане на коефициентите на безработица и заетост. В резултат на тези негативни демографски процеси работната сила според прогнозите на ЕК ще се свие до 2.7 милиона души.

България е сред страните, където общите бюджетни разходи за застаряване се очаква да достигнат своя пик малко преди края на периода – от 18.5% от БВП през 2016 г. те ще нараснат до 21.7% през 2060 г. и след това ще започнат да спадат -  до 20.7% през 2070 г. Основният компонент на тези разходи са пенсиите, които ще достигнат 11.6% от БВП спрямо 9.6% днес, следвани от средствата за здравеопазване (5.2% през 2070 г.).

Прогнозите за България сочат, че голямата пречка пред икономическия растеж – прогнозиран да се забави до около 1% средногодишно след 2040 г., ще бъде значителното свиване на населението като цяло, както и конкретно на хората в трудоспособна възраст. Въпреки че според ЕК коефициентите на демографска зависимост в страната остават почти непроменени в дългосрочен план, номинално населението във всички възрастови групи ще се свива чувствително.

 

БЪДЕЩЕТО:

4.9 милиона души е очакваният от Европейската комисия брой на населението на България през 2070 г.

Прогнозираният пик на разходите по застаряване в България е 21.7% от БВП - през 2060 г.

 

 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветанов си купи нов апартамент, а ГЕРБ си купи СДС
Твърде много зелки на ул. "Латинка"
Концепцията "От мен нищо не зависи" не е вярна

21.03.2019

Аделина Марини

253 1

Коментари

protor

Скука ??

kaily
снимка на kaily

Каква бомба собствено?

Машините произвеждат повече от достатъчно за всички още сега. Какво значение има намалява или нараства населението? Освен за банкерите и техните лихви, а за тях на кой му пука?

Hegel
снимка на Hegel

Точно в това е проблемът. Все повече ще работят машините и все по малко хората.

Но сегашната икономика и държавно устройство облага с данъци не машините а хората.

Следователно ако не се промени това ще има големи икономически аномалии.

Най вече зверски ще нарастне неравенството.

Ще живеем в интересно време.

??

Таню

Ако знаеш кой си, какво правиш и защо, редно е да не се притесняваш...

Apolitichen

Най вече зверски ще нарастне неравенството.

Какво ще рече “зверски”? Бедните ще изяждат богатите или богатите сами ще си умират от страх да не бъдат обрани?

Apolitichen

Машините как произвеждат инженери, слугини, банкери? И кое от произведеното е достатъчно? Яхтите ли, самолетите, ферарита-та или овцете?

маргаритка2

Така е.

 

Даже вече поговорката "имаш крава, пиеш мляко" не важи.

 

В смисъл и "самозадоволяването" отпада като икономически шанс.

onzi

Даже вече поговорката "имаш крава, пиеш мляко" не важи.

да, преди беше "имаш крава, пиеш бира. нямаш крава, пиеш мляко". сега е "имал си коза - имаш труп".

Neopol

Всяка една прогноза е проектиране на настоящето в бъдещето. А бъдещето е нещо съвсем друго и зависи от струпването на много чисто случайни фактори.

Това, което със сигурност не е отчетено е, че до най-много 10 години капитализмът вече ще е посткапитализъм (какъв ще е той никой не знае), а в този преход нищо чудно да сме свидетели и на глобална война и зануляване на човечеството. Ако това не стане, то навлизането н шестият технологичен цикъл (производство без човешко участие) ще доведе до силни социални промени и фактически ще изисква нова социална система. Но това само в близките дестина години. След това - един Господ знае само.

ablepsia

Пак ли се опитват да ни внушават, че без нелегалните нашественици ще загинем?

Аре стига вече. То като видиш в началото " Адриан Николов, Институт за пазарна икономика", няма защо  да четеш нататък енпеошки внушения.

Apolitichen

Внушението е по-лошо: Демографията била определяла социално-икономическата политика, а не обратното. Сиреч, пишман-икономистите намериха още един виновник, който им пречи на “светлото бъдеще”. И като започне едно “изплоскостяване” на демографията дорде не се уреди всеки дърт джендър с ин-витро процедура към пенсията.

маргаритка2

Винаги могат да обяват някое село за "огнище" и да избият старците хуманно.

В крайна сметка за икономистите е важно съотношението, а не абсолютния брой.

 

Причината "добро здравеопазване" също може да се пипне.

Apolitichen

Не е нужно да се обявява “огнище”. Достатъчно е “демографията” да бъде наблъскана в мегаполис - ако не се прегазят с велосипеди и ролери, всяка кихавица би предизвикала епидемия от “имунна недостатъчност”. Не е нужно да има и “вирус-преносител” - сблъскването на “личните пространства” би предизвикало шизофренични отклонения.

маргаритка2

Е, то това вече го почнаха.

pbdan

Преди 50 години прогнозата щеше да бъде, че ще сме 20млн. в момента. Така, че стига с тия дълговременни и невярни екстраполации.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Задължение е СМИ да плашат. Така се продава "продукта". Затова ИПИ - тата токова си ги тачат. Вършат чудесна работа. И всичко това след 50 години. А има толкова много неща,за които СЕГА си заслужава да се пише, ама...

dobadoba

Какво прави Валерката по въпроса, нали е главен отговорник?..

⚓️

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Бомбата със застаряващото население ще гръмне след 50 г.

 

Дремендо мио.

Аз тогава отдавна няма да съм вече стара =))

 

annetaz

Ами хората  го предлагат ББД. Обаче  данъците от печалбите на бизнеса трябва да са високи и да отиват за издръжката на населението. Което е логично и правилно да намалява, ако ни чака автоматизация. Проблемът е, че няма кой да внася пари за пенсиите. Абсолютно порешно е  да се внася  още работна ръка при наличие на безработица. В т.ч. и в Германия! Едни мошеници решили да  си внасят население, с което  да подбиват доходите на европейците. Обаче за момента внесените не работят нищо с малки изключения, а опоскват  социалните системи. И са  бомба със  закъснител, а някой и без!

слънчо666
снимка на слънчо666

Поживем - увидим!!! ???

Влез или се регистрирай за да коментираш

×