Медия без
политическа реклама

IAAF ще обсъжда връщането на Русия след седмица

20 Юли 2018

Международната асоциация по лека атлетика (IAAF) ще изслуша другата седмица доклада за напредъка на Русия по покриване на всички антидопингови изисквания. Той ще бъде представен от председателя на работната група Руне Андерсен (Нор) на заседанието на съвета на IAAF идния петък (27 юли). В зависимост от препоръките в него централата ще вземе решение дали да възстанови руската атлетическа федерация (ВФЛА) като пълноправен член на световната организация.

ВФЛА бе изключена от IAAF в края на 2015 г., а през последната година до участие в международни състезания се допускат само ограничен брой руски атлети с доказано чисто допинг досие. Те обаче се състезават под неутрален флаг.

Пред руската страна бяха поставени няколко условия, за да бъде върната местната федерация в редиците на международната. Най-важното от тях бе признаването на изводите от разследването на независимата комисия към световната антидопингова агенция (WADA) с председател Ричард Макларън за съществуването на национална система за разпространение и употреба на забранени вещества в спорта.

Същевременно IAAF възстанови правата на олимпийската шампионка в скока на височина от Лондон `12 Анна Чичерова и тя вече има право да се състезава на национално ниво в Русия. Бившата световна и европейска шампионка, която в неделя ще навърши 36 г., изтърпяваше двугодишно допинг наказание до 30 юни, но получи право да се състезава едва вчера. Причината е, че не бе върнала дължимите на IAAF суми от наградни фондове на състезания през 2008 и 2009 г., в които бе доказано, че употребявала стимуланти.

Завръщането на Чичерова трябваше да е снощи по време на националното първенство на Русия по лека атлетика в Казан. Сред съперничките й в скока на височина беше записана настоящата лидерка в световната ранглиста и почти непобедима през последните 2 г. Мария Ласицкене.