Медия без
политическа реклама

МОК направи олимпийската програма и си навлече критики

Биатлонът, плуването и гимнастиката недоволстват от решението на Изпълкома

20 Юли 2018
МОК
Членовете на Изпълкома заседават в квартирата на МОК в Лозана по програмата на следващите две олимпиади.

Изпълнителният комитет на МОК включи нови 6 дисциплини в програмата на зимните олимпиади и утвърди схемата за лятната в Токио 2020, с което предизвика недоволство у някои основни спортове. За "белите" игри в Пекин 2022 бе орязана с 20 души общата квота за биатлонистите, а пък плувните финали в японската столица са планирани за сутрешните часове.

В Пекин биатлонистите ще бъдат общо 210 (по 105 мъже и жени) вместо досегашните 230 (115+115). "Разбираме, че съкращението е заради стремежа на МОК да ореже разходите по организация и да се получи равенство между половете на участниците. Но пък МОК отхвърли наше предложение, което съответстваше точно на неговите цели - да се добави единична смесена щафета (б.р. - мъж и една жена). Орязването на нашата квота е спънка пред усилията ни за развитие на биатлона", заявиха от международния съюз по биатлон (IBU).

Други спортове пък са доволни, защото се увеличава присъствието им. Вече ще има единичен бобслей за жени, а също "биг еър" (мъже и жени) и смесено отборно състезание в ските свободен стил, добавени са още смесени отборни надпревари в сноуборд кроса и ски скоковете, а също и смесена щафета (2-ма мъже и 2 жени) в шорттрека.

В крайна сметка в Пекин 2022 ще бъдат раздадени 46 комплекта медали (44 в Пьонгчанг`18), 51 (50) при мъжете и 12 (8) в смесени дисциплини. Така МОК почти изравни представителството на половете - жените на игрите след 4 г. ще са 1314 (45.44%), а мъжете 1578 (54.56%). В Пьонгчанг те бяха съответно 1211 (41.9%) и 1722 (59.1%).

Одобрената окончателно програма на летните игри след 2 г. пък включва 339 състезания в рекордните 33 вида спорт. Там проблемът обаче е, че финалите на един от основните спортове - плуването, най-вероятно ще бъдат насрочени за сутринта. От международната федерация (FINA) дълго не се съгласяваха, но все пак заявиха, че няма да имат нищо против.

И въпреки че това все още не е решено: искането за сутрешни финали е на американската NBC, която има договор за тв излъчване на олимпиадите в Северна Америка до 2032 г. срещу $7.65 млрд. за МОК. Заради часовата разлика финалите трябва да са сутрин, за да попаднат в праймтайма в САЩ. Това среща сериозен отпор и от японските телевизии, защото плуването е един от най-популярните олимпийски спортове в страната.

В крайна сметка МОК засега остави "отворена" програмата на плуването за допълнително доуточняване. Същото важи и за скоковете във вода и гимнастиката, за които също има спорове с NBC около началните часове.