Медия без
политическа реклама

И двамата български сумисти ще прогресират в йерархията

23 Юли 2018
АСАХИ ШИМБУН
Секиваке Митакеуми (в средата) е обграден от съотборниците и треньорите си в школата "Деваноуми" по време на тържественото отбелязване на първата Купа на императора в кариерата му.

Сумистът Даниел Иванов-Аоияма приключи летния турнир за Купата на императора с положителен баланс и си гарантира изкачване в йерархията на древния японски спорт. В последния 15-и ден от надпреварата в Нагоя българинът с ранг 11-и маегашира отстъпи пред 3-ти маегашира Аби (6-9) и завърши с актив 8-7.

За първи път в кариерата си шампион във висшата дивизия "макуучи" стана секиваке Митакеуми (13-2). 25-годишният японец се възползва най-добре от отсъствието на всички трима действащи йокозуна - контузените Какурю, Хакухо и Кисеносато, и триумфира с купата още в събота. В последния ден вчера Митакеуми загуби от 9-и маегашира Ютакаяма (12-3), който зае второ място в крайното класиране.

Изкачване в ранглистата си осигури и другият българин в професионалната лига - Венцислав Кацаров-Торакио. Възпитаникът на Калоян Махлянов подели трето място в четвърта дивизия "санданме" и ще бъде повишен в трета дивизия "макушита".