Медия без
политическа реклама

Путин: На световното имаше 25 млн. кибератаки спрямо Русия

194 обекта и повече от 2 млн. души са били проверени от спецслужбите при подготовката на шампионата

17 Юли 2018
сайт на Кремъл
Владимир Путин поздравява представителите на Центъра за международно сътрудничество.

На световното първенство са били неутрализирани 25 млн. кибератаки срещу руската информационна структура, обяви президентът на страната Владимир Путин на среща с представители на Центъра за международно сътрудничество към междуведомствения оперативен щаб по сигурността на Мондиал 2018.
“В периода на световното първенство бяха неутрализирани 25 млн. кибератаки и други престъпни въздействия върху руската информационна инфраструктура", заяви Путин и изказа благодарности на всички сътрудници на руските и чуждестранните специални служби, работили на шампионата.

"Искам да благодаря на руските сътрудници на специалните служби и правоохранителните органи. И, разбира се, на всички представители на службите на повече от 30 държави, които помагаха - добави президентът. - Зная, че в тази съвместна работа са участвали 126 души от 55 спецслужби и правоохранителни органи на 34 страни. В Москва (б.р. - седалището на Центъра) вие имахте много отговорна мисия - да оказвате съдействие по охраната на първенството, да защитавате живота и здравето на хората, в това число и на вашите граждани, дошли и в официалните делегации, и като фенове. Вие без съмнение сте професионалисти и добре разбирате какви големи рискове има винаги при провеждането на големи мероприятия. И е много важно, че през цялото време нямаше нито едно сериозно произшествие".

Путин добави, че при подготовката на първенството са проверени над 2 млн. души, ангажирани в строителството и подготовката на обектите, в организацията на турнира, доброволци. Осъществени са и над 400 проверки на 194 инфраструктурни обекта за радиационни, химически, биологически или взривоопасни ситуации. 

"Хората, дошли в нашата страна, наистина се чувстваха в безопасност, можеха спокойно и удобно да се придвижват между градовете и из цялата страна, да гледат мачовете на любимите си отбори по стадионите и фензоните. При това законопослушните гости не се сблъскваха с излишни препятствия или ограничения. Всички процедури, свързани с безопасността, бяха надеждни и не създаваха ненужни неудобства. Това наистина показва вашата висококласна и съвременна съвместна работа", завърши Путин.