Медия без
политическа реклама

Англичаните: Тръгваме си от световното с гордост

Принц Уилям поздрави отбора след загубата от Хърватия на полуфинала

13 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Селекционерът Гарет Саутгейт прегръща вратаря Джордан Пикфорд след края на мача с Хърватия.

Англия загуби полуфинала на световното първенство от Хърватия, но футболистите, треньорът Гарет Саутгейт, феновете и медиите обявиха, че всички в страната трябва да се гордеят с представянето на отбора. "Трите лъва" не спечелиха 4-ти пореден полуфинал на голямо първенство - 3 на световно и 1 на европейско. Все пак тимът се класира в топ 4, макар никой да не очакваше нещо подобно преди началото на мондиала.

"Това представяне ще увеличи очакванията. За да станеш печеливш отбор, трябва да преодоляваш препятствия, а на този шампионат го направихме. Знаем, че загубихме огромен, огромен мач. Не се знае дали ще имаме друга такава възможност за класиране на финал. Но съм изключително горд от играчите си. Феновете също показаха, че се гордеят с нас. Никой от нас не очакваше да сме на тази позиция", каза Саутгейт. 

Той напомни, че някои от считаните за фаворити отбори са отпаднали по-рано от Англия. Според Саутгейт тимът може да си извади поука: "Други отбори също са губили полуфинали, не са успявали да спечелят от първия път. Играчите трябва да използват този опит в бъдеще." 

Капитанът Хари Кейн също обясни, че няма от какво да се срамуват: "Изключително горди сме от представянето си. Върнахме някаква гордост в тази фланелка. Дадохме всичко от себе си и можем да се върнем у дома с високо вдигнати глави." 

Според защитника Кайл Уокър тимът е доказал на критиците си, че грешат. "Няма нищо по-хубаво от това да опровергаеш хора, които те отписват и ти казват, че не си достоен за фланелката. Показахме им, че не е така. Не мога да опиша колко се гордея да съм част от този отбор с тези играчи."

Голът на Киърън Трипиър от пряк свободен удар бе 9-ият за Англия от статично положение, с което тимът постави рекорд на световни първенства. 

Медиите в страната също похвалиха тима. "Всичко свърши със сълзи, но тези играчи ни дадоха гордост", написа "Дейли мейл". "Индипендънт" отбелязва, че 30 000 души са гледали мача в Хайд парк в Лондон, но са си "тръгнали горди". Принц Уилям поздрави играчите. "Знам колко разочаровани са всички сега, но не мога да бъда по-горд от този отбор и трябва да сте с високо вдигнати глави. Имахте невероятно световно, написахте история и дадохте на феновете нещо, в което да вярват", гласи обръщението на принца в социалната мрежа "Туитър".

Англия все пак ще има още един мач на световното - срещу Белгия за третото място в събота.

 

ГЛОБА

Футболната асоциация на Англия бе глобена със 70 000 швейцарски франка, тъй като трима от играчите - Деле Али, Ерик Дайър и Рахийм Стърлинг, са носили чорапи, които предпазват от подхлъзване. ФИФА е предупредила английската асоциация, откъдето обаче не са взели мерки и са решили, че е по-добре да платят глобата.