Медия без
политическа реклама

Спас Русев най-после изгони Делио Роси от "Левски"

Собственикът все още няма готов вариант за заместник на провалилия се италианец

19 Юли 2018
СПОРТАЛ
Делио Роси гледа безпомощно след поредния провал на "Левски", до който сам той го докара.

Делио Роси вече не е треньор на "Левски", след като проведе разговор със собственика на клуба Спас Русев. Самият Русев обяви лаконично пред радио "Дарик": "Разделихме се с Делио Роси по взаимно съгласие".

Единствените други подробности, които даде той, бяха, че нито едно от имената, които се въртят из публичното пространство (сред тях са тези на бивши "сини" наставници като Стойчо Стоев, Ясен Петров и сърбина Славолюб Муслин), не е обсъждано все още за нов треньор на отбора. Това означава, че има вероятност на първия мач от новия сезон в Първа лига  - съботното гостуване срещу "Ботев" (Пд), "Левски" да е без наставник на резервната скамейка.

Делио Роси миналата вечер бе изпратен с викове "Оставка" от 5000 "сини" феновете, след като тимът победи с 3:2, но отпадна позорно още в I предварителния кръг на Лига Европа от лихтенщайнския "Вадуц". Тогава Роси каза, че да напусне сам означава, че се е предал. Италианецът има договор с клуба до 2019 г. и при предсрочно прекратяване се дължи неустойка (по неофициални данни тя е €400 000). 

Заедно със старши треньора Роси е отпратен и целият му италиански щаб - първият помощник Феделе Лимоне, кондиционният спец Матия Винченци и наставникът на вратарите  Доменико Ботичела.

Представянето на "Левски" при Роси ще се запомни като едно от най-слабите в най-новата история на клуба. За втори път "сините" отпаднаха от втородивизионен клуб ("Вадуц" играе във втора швейцарска лига) след друг паметен резил - елиминирането от швейцарския "Люцерн" на 1/16-финал за КНК през сезон 1992/93 г. 

Пропуснатата от Серджио Буш дузпа срещу "Вадуц", която можеше да обърне по-рано развоя на мача и да донесе евентуално продължаване напред в Лига Европа, пък беше общо седми пропилян 11-метров удар в периода на треньорстване на Роси, започнал на 8 август 2017 г. Преди това "сините" не успяха да вкарат три пъти в мачове от Първа лига и три пъти на финала за Купата на България (единият път бе в редовното време) срещу "Славия", загубен безславно.

В шампионата на Първа лига пък "Левски" завърши трети, като няколко кръга преди края на сезона трябваше да трепери дори и за това място.