Quantcast
Зрелостници протестираха пред МОН заради матурата по английски език | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Зрелостници протестираха пред МОН заради матурата по английски език

Абитуриентите негодуват срещу неясните и двусмислени въпроси
1228
Илияна Кирилова

Близо 30 абитуриенти, явили се на матурата по английски език миналата седмица, излязоха на протест пред Министерството на образованието и науката. Те  се обявиха срещу съдържанието на изпита, в който, според тях, е имало неточни и двусмислени въпроси, съобщи БНР. Протестиращите заявяват, че не очакват анулиране на матурата, но пък настояват за регулиране на скалата за оценяване.

Това е вторият протест, който беше организиран в социалните мрежи - на първия обаче не се появи нито един ученик. Матурата по предмет по избор се проведе на 23 май, а веднага след това във "Фейсбук" заваляха стотици коментари от недоволни зрелостници. Стартира и онлайн петиция с искане за отмяна на изпита, под която се подписаха близо 8000 души.

В началото на тази седмица от Министерството на образованието и науката заявиха, че в матурата по английски език няма сгрешени въпроси, правописни или граматически грешки.

Ключови думи:

МОН, матури 2019
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Директори няма да бъдат глобявани, ако ученик не носи маска
Директори и МОН на спешна среща заради глобите за неносене на маска

21.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6481 13
Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

15.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3838 11

Коментари

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

- Do you speak English?
- Дую, дую. Но плохо! Моя подруга дует лучше.


После тестът им ги бил сбъркан!

Bozhilko

Някой що не вземе да даде теста на анерикански ученици, да ги видим дали знаят английски. ?

Solace

https://www.mon.bg/bg/1

 

Ей тук са материалите. После ще ги погледна по-обстойно...

peniko

Колега, ще ви е нужно някакво звуковъзпроизвеждащо устройство щото има там някои задачи за "слушане"  ?

Инак за мене този плач си е "високо е гроздето, значи е кисело": ако условията са били еднакви за всички явили се на изпита, то следва и шансовете им да са равни. Такива оплаквания имаше и по мое време ....и тогава имаше и сега ще има и отлични резултати, имало е и ще има и разочарования. Ама сега е модерно да се протестира, навремето на нас не са ни хрумвали такива идеи.

Анонимен7

Ами да отрежат на всички лявата ръка!

Това ще е напълно СПРАВЕДЛИВО, защото тогава условията ще са ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ, и шансовете им ще са РАВНИ.

 

Не се ли изживяваш като прекомерно ХИТЪР пенко?

peniko

Колега, дали поради грешка в комуникацията или друго, но ми се струва, че вие отивате в посока която дори не съм си и помислял ......За равните условия в постинга си имах предвид да е същият изпитен текст, звуковъзпроизвеждането да е с нормално качество, изпита да  започва и завършва в едно и също време и пр. От мое време занам, че малките техничсеки подробности могат да доведат до големи главоболия на финала. .....Това с рязането не ръце е чисто ваша импровизация.

Апропо, никак даже не съм Хитър Петър ....моито близки ми викат Пешо Будалата ?

SvSophia
снимка на SvSophia

Такива оплаквания имаше и по мое време

А по мое време нямаше такива оплаквания, понеже:

 

1. Матура имаше само за тъпанарите/мързеливците/безхаберниците, които не бяха додрапали за целия период на гимназиално обучение до успех Добър 4 (или там някъде, не помня вече). От целия ми гимназиален випуск, а и от предишните, никому не се наложи да държи матура. По реализацията им впоследствие е ясно, че не се е и налагало.

 

2. Проверката на знанията по съответния език /български, руски, английски и втори западен при нас/ в час, на контролни и класни беше със съставяне на текстове, а не с 1а, 2б, усвояване формати на съответни тестове /това масово в момента се прави в гимназиите в последните класове, вместо да се учат езика и литературата/ или догаждане кво точно е имал в главата си авторът на съответния тест при отговора на съставените от него въпроси /задачите за уж четене с уж разбиране/. По принцип говоря, а не за тоз конкретен казус.

 

И всичкото за ени пари на авторите на тестовете /и стотиците помагала за решаване на тези тестове/, за отчитане на мероприятия и за да не останем по-назад  от назадналите чужди модели, а не за реална проверка на знанията и уменията за употребяване на езика в свързана, смислена, логически издържана реч.

Прочее това, заедно с все рИформи,  разсипа доброто някога масово българско образование. Което беше и целта?

SvSophia
снимка на SvSophia

Целта на проверката е владеенето на съответния език, а не на формАта на съответния тест и плявата в главата на авторите на този тест.

 

Прочее съставянето на тестове е цяла наука и не съм убедена, че в България има повече от десетина компетентни специалисти, които обаче НЕ са авторите на тестовете по български език и литература както за ДЗИ, така им за олимпиади - имам наблюдения.

 

Скъпо платена от държавата /и от родителите - частните уроци си продължават/ халтура - това представлява сегашната матура и в 7, и в 12 клас.

peniko

До  Sv Sophia:

Мен вече ме изкараха садист, че искам да режеа ръце и пр, но си спомням на времето на кандидат-студетнтски изпит  нямаше право да излезеш от залата дори до тоалетна в първите 2 часа след обявяването на темата/задачите. Да ама всички бяхме в залата в 7.30....но на някои темите пристигаха в 8.05, на други в 8.35. Половин час в страшно много в стресова ситуация.

Инак съм съгласен вас - признавам, че като написах поста си имах предвид кандидат-студентски изпит а не матура. По мое време матури държаха онези, които нямаше да кандидатсвтват за студенти ....или имаше едни ентустиасти дето се явяваха за повишаване на оценката - решил младежът/девойката, че 5.50 от годините му е малко и се опитва да изкара 6.оо на матурата....ме некои се прецакаха, щото и 5 не можаха да вържат. От моя клас - 32 души, 30 завършиха висше, 1 - полувисше и 1 не се дипломира, макар че беше приет и изкара 2 години в МЕИ-то.

peniko

Като ПП:

Според каквото съм чувал, на днешно време ако издържиш матурата и си вече студент. Та оттам и объркването ми......некога беше другояче.

dral4i

Аааа, Пенико, близко нам хлапе два месеца преди матурата стана студент с платена семестриална такса. Ако сега не издържи матурата, август е поправката и те ти тебе на есен в университета.

ЗИЛ131

15. The Bulgarian authorities are considering a fine of
A) up to €500 for Bear Grylls and his producers.
B) up to €2500 for Bear Grylls and his companion.
C) up to €5000 for Bear Grylls and his producers.
D) up to €250 for Bear Grylls and his companion.

(rofl)

 

А децата недоволни ,защото не могли да нацелят sight, site, place или location е  :)))))

Влез или се регистрирай за да коментираш